Markó Béla nem megy Tusnádfürdőre

A szabadegyetem szervezői Markó megkérdezése nélkül július 20-ára tűzték ki azt a vitát, amelyen mind Tőkés, mind pedig Markó részt vett volna.

Nem tehet eleget a néhány nappal ezelőtt érkezett tusnádfürdői meghívásnak Markó Béla - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke maga mondta el kedden a Népszabadságnak.

Erdélyben az utóbbi hetekben a közvélemény nagy érdeklődéssel követte az RMDSZ által Tőkés László püspöknek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének tett tárgyalási ajánlat alakulását. Markó három időpontot ajánlott a találkozásra - július 12-ét, 14-ét és 16-át -, erre azonban a püspök nem válaszolt. Helyette azt ajánlotta, hogy a megbeszélésre a július 17-22. között rendezett Tusnádfürdői nyári szabadegyetemen kerüljön sor.

  Az RMDSZ elnöke elmondta: rögzített külföldi programja miatt nem vehet részt a tusnádfürdői rendezvényen, de párbeszédajánlatát továbbra is érvényesnek tekinti. Mind mondta, a jövő héten hétfő és csütörtök között bármelyik napon hajlandó találkozni az EMNT elnökével, Kolozsváron vagy pedig Marosvásárhelyen, a püspök igénye szerint.

Markó Béla tegnap külön közleményben is leszögezte: "a romániai magyarság túlnyomó többségének támogatását bíró RMDSZ" és az EP-választásokon "független jelöltként indulni szándékozó Tőkés László püspök" több kérdésben nem ért egyet egymással, ennek ellenére, a szövetség az EMNT-elnököt "hiteles személyiségnek tartja", és felajánlja a választási együttműködést.

A dokumentum leszögezi: az RMDSZ valószínűleg külön indulva is átlépné az ötszázalékos küszöböt, de ezt nem veheti biztosra akkor, amikor a romániai magyarság aránya mindössze hat és fél százalék körüli. Az ajánlat olyan új típusú együttműködés kialakítására tett próbálkozás, amely egyrészt tartósan biztosítaná a közösség számára elengedhetetlenül szükséges politikai eszközöket, másrészt senki eszmei-elvi-ideológiai szabadságát nem korlátozná.

Ez az együttműködés a közös célok megállapítását és azok szolidáris képviseletét is feltételezné, de nem csorbítaná egyik vagy másik fél önállóságát. E szellemben tett javaslatot az RMDSZ Állandó Tanácsa az EMNT elnökének, hogy "szerepeljen bejutó helyen" a szövetség EP-jelöltlistáján, megteremtve ezáltal a romániai magyar összefogás listáját. A közlemény megismételte az ajánlatot egy olyan megbeszélésre, amelyen a felek az együttműködés konkrét feltételeit megtárgyalják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.