Orosz-brit diplomáciai "hidegháború"

Oroszország a közeljövőben szándékozik tájékoztatni Nagy-Britanniát arról, hogy milyen válaszlépéseket tesz a Litvinyenko-ügy miatt foganatosított brit intézkedésekre - közölte Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes kedden Moszkvában.

Az orosz tömegtájékoztatási eszközökben kedden délután futótűzként terjedt el az a hír, miszerint Grusko már az orosz szankciókat jelenti be, ám erre nem került sor.

Nagy-Britannia hétfőn jelentette be, hogy kiutasít négy orosz diplomatát, mert Moszkva a brit fővárosban meggyilkolt volt orosz titkos ügynök, Alekszandr Litvinyenko ügyében nem működik együtt úgy, ahogy London szeretné.

Grusko hangsúlyozta, hogy az orosz reagálás a helyzetnek megfelelő és célzott lesz. Hozzátette, hogy a döntés során figyelembe veszik az átlagpolgárok, a turisták, a kulturális és oktatási programokban részt vevők, valamint az üzleti körök érdekeit. Egyúttal London szemére vetette, hogy irányvonala nehezíti, ha ugyan el nem lehetetleníti az orosz és a brit igazságügyi szervek együttműködését a terrorizmus elleni küzdelemben.

"Diplomáciai háború"

Nagy-Britannia és Oroszország diplomáciai háborút kezdett alcímmel számolt be a Kommerszant című orosz gazdasági-politikai napilap kedden az Oroszországot sújtó brit szankciókról és az azok bejelentését követő  heves orosz reagálásokról.

Valamennyi orosz napilap részletesen ismertette David Miliband brit külügyminiszter hétfőn tett bejelentését, valamint az orosz külügyminisztérium, politikusok és politológusok nyilatkozatait. Az újságok arra számítanak, hogy Moszkva a londonihoz hasonló lépésekkel reagál, tovább növekszik a feszültség a politikai kapcsolatokban, csökken az együttműködés szintje a biztonsági kérdések terén, ám arra mindkét ország ügyelni fog, hogy  az ígéretesen fejlődő gazdasági kapcsolatokat ne érje kár, vagy legalábbis minimalizálják az esetleges negatív hatásokat.

A Nyezaviszimaja Gazeta című centrista elitlap rámutatott, hogy a brit-orosz kereskedelmi forgalmi értéke tavaly 50 százalékkal 14 milliárd dollárra bővült, idén pedig a brit beruházások értéke várhatóan duplája lesz a 2006. évi 3,3 milliárd dollárnak. Natalija Lescsenko, a londoni Global Insight tanácsadó cég szakértője nem tartja kizártnak, hogy a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok is sérülhetnek, ha tovább növekszik a feszültség a Litvinyenko-ügy  miatt. Legrosszabb esetben London visszavonhatja a legnagyobb kedvezmény elvét, ám ez kivételesen szélsőséges lépés lenne, amit  nemigen hagyna szó nélkül az oroszországi üzletekért fellépő komoly  érdekcsoport.

A Vremja Novosztyej című liberális napilap idézte Mihail  Ljubimov veterán szovjet hírszerző hétfőn elhangzott véleményét, miszerint csak humorral lehet viszonyulni Miliband azon javaslatához, hogy Oroszország módosítsa alkotmányát a  Litvinyenko-gyilkossággal vádolt Andrej Lugovoj orosz üzletember kiadásának lehetővé tételének céljából. "Ha az angoloknak valaki azt  javasolná, hogy módosítsák az alkotmányt, egyszerűen gúnyolódással  válaszolnának, velünk szemben viszont valamiféle követeléseket állítanak" - mondta Ljubimov, hozzátéve: nem tudja, hogy a brit javaslat mennyire tartozik a kaszárnyahumor műfajához, de a feketehumor mindenképpen benne van.

A kormánypárti Izvesztyija úgy vélte, hogy Moszkva sokkal nagyobb tiszteletet és tapintatot tanúsít brit partnereivel szemben, utalva arra, hogy az orosz igazságügyi szervek már évek óta  "nyugodtan, hisztéria nélkül" várják Londontól Borisz Berezovszkij orosz üzletember és Ahmed Zakajev "csecsen hadúr" kiadását. "Minek  nyit Nagy-Britannia 'második frontot', miközben még nem számolt le véglegesen az országnak dzsihádot hirdető terroristákkal?" - teszi  fel a kérdést az újság, amely szerint Moszkva adekvát válasza nem várat sokáig magára.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.