Szambaiskola

A brazil vegyes tönkreverte az argentin gálaegyüttest a Copa America döntőjében. Illetőleg helyesebb az Argentína A megjelölés, hiszen a tükörsima 3-0 azt bizonyította: inkább a brazil vegyes a gálacsapat. S hogy miért "vegyesezek"? Mert olyan brazil extraklasszisok hiányoztak a térségi tornáról, mint Lucio, Ze Roberto, Kaká, Ronaldinho, Ronaldo, Adriano (hogy Juninhóról, Renatóról, Manciniről, Luis Fabianóról vagy az isztambuli Alexról már ne is beszéljek).

A végeredményt - és a csúcstalálkozón tapasztalt hallatlan dominanciát - tekintve azonban ugyanaz a helyzet, mintha valamennyi sárga mezes labdaművész ott lett volna Venezuelában, hiszen Elano, Mineiro és Josué elszívta a levegőt az argentinok elől; az eindhoveni (londoni) Alex, valamint Juan rendíthetetlen nyugalommal és fölényes technikával pöckölte le az ellenfél bágyadt próbálkozásait; Maicon, Gilberto, Daniel Alves és Julio Baptista pedig brazil módra színezte a játékot.

A kimenetelt már a negyedik perctől sejteni lehetett, Elano negyvenméteres indítása után ugyanis Julio Baptista irtózatosan nagy gólt lőtt Ayala mellől a bal felső sarokba (1-0). Igaz, az első félidőben Riquelme néhányszor még megmozdult, de első lövésénél a brazilokat megmentette a jobb kapufa, a másodiknál meg Doni kapus. E két jelenet ellenére a címvédők uralták a játékot, és nemegyszer egyenesen pánikot keltettek az argentinok körében. Jellemző: Heinze még csak majdnem öngólt lőtt, majd Daniel Alves beadását Ayala tényleg a saját kapujába küldte (40. perc: 2-0).

A szünet után a brazilok tartották - az argentinok meg általában keresték - a labdát, mígnem a 69. percben Vagner Love finom passzal ugratta ki Daniel Alvest, aki oldalról, tizennégy méterről nagyon pontos lövést küldött a jobb sarokba (3-0). Így Brazília az 1994 óta vívott tizenegyedik döntőjében a nyolcadik nagy tornagyőzelmét érte el (két-két vb-arany és Konföderációs Kupa-elsőség mellett ez a negyedik Copa-diadala), és Argentína is hű maradt a hagyományokhoz, hiszen megint csak nyeretlenül távozott, miként az utóbbi tizennégy esztendőben mindig, mindenhonnan.

Másfél évtized tényei azt igazolják: az örök riválisok futballkultúráját hovatovább nem lehet összehasonlítani... (H. I.)

Brazília-Argentína 3-0 (2-0)

Copa America-döntő, Maracaibo, 40 000 néző. Jv.: Carlos Amarilla (paraguayi).

Brazília: Doni - Maicon, Alex, Juan, Gilberto - Elano (Daniel Alves, 35.), Mineiro, Julio Baptista, Josué - Robinho (Diego, 91.), Vagner Love (Fernando Menegazzo, 90.).

Argentína: Abbondanzieri - Zanetti, Ayala, Gabriel Milito, Heinze - Mascherano, Cambiasso (Aimar, 59.), Veron (Luis Gonzalez, 67.), Riquelme - Messi, Tevez.

Gól: Julio Baptista (4.), Ayala (40., öngól), Daniel Alves (69.).

Zászlóünnep. Robinho és Tevez a lefújás után
Zászlóünnep. Robinho és Tevez a lefújás után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.