Megabírság a német szemétért

Rekordközeli, 402 millió forintos bírságot szabtak ki első fokon a német importszemét behozatalában érdekelt egyik cégre. A környezet szennyezése miatt indult perek egyre szaporodnak. Az ügyészség az elmúlt tíz évben mintegy félezer polgári pert indított környezetkárosítókkal szemben.

Rekordközeli, 402 millió forintos bírságot szabott ki első fokon ki az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) a német importszemét behozatalában érdekelt egyik cégre. A hatóság 1250 tonna hulladék jogellenes szállítása miatt büntette meg a vállalkozást. Az ügyben további négy szállító cég számíthat még jelentős bírságra.

A regionális zöldhatóságok egyébként eddig már mintegy 100 millió forint büntetést róttak ki engedély nélküli hulladéklerakás- és -kezelés miatt. Az eddigi adatok szerint a legkiterjedtebb magyar szemétimport-ügyletben összesen 19 helyen raktak le Németországból illegálisan behozott hulladékot. A szemét visszaszállítása június 20-án megkezdődött, a 4100 tonnányi hulladékból 2510 tonna a hónap végéig elhagyja el az országot.

A fent említett összeghez hasonló nagyságrendben csak ritkán büntetnek a zöldhatóságok. Az utóbbi években a fővárosi csatornázási cégre 450 millió, a Vértesi és a Mátrai erőműre 300, illetve 233 millió forint környezetvédelmi bírságot vetettek ki első fokon. A jogerőre emelkedésig jellemzően 4-5 év is eltelik, a behajtás pedig alacsony hatásfokú, jellemzően a nagyobbak vállalatok azok, amelyek általában befizetik a büntetést. (Ha valaki nem képes fizetni, két év haladékot kaphat részletfizetésre, utána a hatóság megindítja a felszámolási eljárást.)

A környezetben okozott károk miatt ugyanakkor egyre gyakrabban lép fel az ügyészség is, különösen, hogy a természetet károsító bűncselekmények körében rohamosan emelkedik a szervezett elkövetés aránya.

Az ügyészség az elmúlt közel tíz évben csaknem félezer pert indított, illetve fizetési meghagyást kezdeményezett - mondta Bonomi Nóra Katalin, a legfőbb ügyész magán- és közigazgatási jogi helyettese. Hangsúlyozta: a környezetvédelmi, és a természetvédelmi bírság önmagában nem mentesít a büntetőjogi, szabálysértési, avagy a kártérítési felelősség alól. A környezet szennyezése tehát nem "megvásárolható". Az érintett polgári és büntetőperben egyaránt felelősségre vonható.

Az ügyészség keresete alapján kötelezte például nemrég a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 25 millió forint kártérítés megfizetésére azt a magánszemélyt, aki engedély nélkül alakított ki egy tavat, s a munkálatok során védett növényfajok pusztultak el.

- Egyre gyakoribb, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások úgy próbálnak "megszabadulni" a hulladéktól, hogy azt felgyújtják. A szemétben ugyanakkor nemegyszer veszélyes hulladékok vannak, melyek gázai károsítják az egészséget. Több városi ügyészség is vádat emelt már kábelkötegek, réztekercsek, gumiabroncsok égetése miatt.

Még ma is gyakori emellett, hogy szarvasmarha-, sertés- vagy juhtelepeken az elhullott állatokat nem adják át a feldolgozásra jogosult üzemeknek. Inkább elássák vagy vízbe dobják. Jász-Nagykun-Szolnok megyében 44 elhullott juhot dobtak a Zagyvába. Az elkövetőket környezetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezése miatt a bíróság 7-10 hónapig terjedő felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A polgári ügyben eljáró ügyész indítványa az volt, hogy a kárelhárítás csaknem egymillió forintos összegét is az elkövetők fizessék. A perben született egyezség szerint a kárt havi 100 ezer forintos részletekben kellett megfizetniük az alpereseknek.

- Az ügyészség a perekkel - mondja a helyettes főügyész - nemcsak egy-egy súlyosabb környezetszennyezés felszámolását érheti el, de az egységes jogszabály-értelmezést is segíti. Egy perben felmerült például, hogy a jogszabály adta moratórium alatt szennyezheti-e valamely cég a környezetet büntetlenül, következmények nélkül. A Mol Rt. egyik gyárkéménye a megengedett káros anyag hatvankétszeresét bocsátotta ki. A Legfelsőbb Bíróság elvi jelentőségű döntést hozott: a jogszabályban biztosított moratórium nem legalizálhatja a "jogellenes környezethasználatot", a kibocsátási határértéket meghaladó terhelés pedig annak minősül - fogalmazott Bonomi Nóra Katalin.

Civilek a ringben

Évente 30-40 környezetvédelmi per kezdődik "alulról" Magyarországon, azaz a civil zöldszervezetek kezdeményezésével. A leggyakoribb felperesnek a Levegő Munkacsoport számít (jelenleg négy, a nevükhöz fűződő jogi eljárás van folyamatban), de a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Országos Szövetsége is sokszor fordul a bírósághoz zöldügyekben. A jogi képviseletet általában a környezetvédelmi témákra szakosodott nonprofit EMLA iroda látja el. A legtöbb feladatot az építési beruházások (út, autópálya, bevásárlóközpont, lakópark) adják, s mostanában szinte mindig valamilyen természetvédelmi jogszabály nyújt fogódzót a perindításhoz. (H. M.)

Egy hónapja kezdték meg a Németországból behozott szemétbálák visszaszállítását
Egy hónapja kezdték meg a Németországból behozott szemétbálák visszaszállítását
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.