Az ÁPV Zrt. nem gondolkozik a porcelángyárak fúzióján

Az ÁPV Zrt.-nél nincs napirenden a Zsolnay és a Hollóházi Porcelánmanufaktúra fúziója, igaz, az egyik cég elkészíti erről tanulmányát. Az egyesülés csökkenthetné a költségeket, de arra nem adna választ, miként növelhető a két társaság forgalma.

A múlt héten arról szóltak a hírek, hogy a Hollóházi és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra a mostaninál szorosabban működne együtt, akár egyesülhetne is - egyes jelentések szerint a folyamatot már kezdeményezték is a felek a privatizációs szervezetnél. Lapunk ÁPV Zrt.-től kapott válasza szerint azonban "a Hollóházi és a Zsolnay fúziója, egyesülése nincs napirenden". Hozzátették azonban: a két társaság között évekkel ezelőtt szoros termelési együttműködés alakult ki, amely révén elsősorban a költségeket szeretnék csökkenteni. S ezt a privatizációs szervezet is támogatja. Kifejtették: a két vállalat menedzsmentje valóban gondolkodik az együttműködés szorosabbra fűzésén, igaz, a két cég tulajdonosi köre jelentősen eltér egymástól. A Zsolnay ma már teljesen önkormányzati tulajdonban van, míg a Hollóházi Porcelánmanufaktúrában 75,64 százalékos az állami tulajdon, 23,61 százalék magántulajdonban van, 0,4 százalék a kőbányai önkormányzaté, míg 0,35 százalék a munkavállalóké. Ez problémát jelentene egy esetleges fúziónál, bár, ha Pécs városa és az ÁPV Zrt. is az egyesülés mellett állna, aligha lenne akadálya az ügyletnek.

Pálfi József, a Hollóházi Porcelánmanufaktúra vezérigazgatója lapunknak elmondta: szeptember közepére elkészítenek egy anyagot a lehetséges egyesüléssel kapcsolatban, amit a tulajdonosoknak bemutatnak. A Zsolnaynál Kovács Gyula vezérigazgató óvatosan annyit jegyzett meg: "korai erről még beszélni, de aligha zárkózna el bárki is egy ilyen lépés elől".

Kétségtelen, számos érv szól az egyesülés mellett. Egy kétmilliárdos forgalmú cég súlya és szerepe lényegesen nagyobb, mint két egy-egymilliárdos forgalmat bonyolító társaságé. Ám kérdéses, meddig is folytatható a költségcsökkentés, hiszen például a Hollóházinál a reorganizációs program a végéhez közeledik. Amit lehet, már eladtak, létszámleépítést hajtottak végre, amely révén tavaly már minimális profitot könyvelhettek el, ám az adósságállomány az év elején így is félmilliárdos volt. Vagyis ezen a területen többet már nemigen lehet kisajtolni az üzemből. Ezzel szemben a Zsolnaynál még vannak eladható vagyonelemek - fogalmazott az egyik fél. S emellett a fúzió a menedzsmentköltségeket is csökkenthetné, de arra még sincs válasz, hogy miként oldható meg a két cég legsúlyosabb problémája: miként is lehetne érdemben növelni a porcelánok eladását? Hiába ugyanis a reorganizáció, ha ez nem párosul a bevételek bővülésével, akkor változatlanul borotvaélen táncol a két porcelángyár, és hiábavaló lenne a most felvetődött fúzió is. (Á. A.)

Hollóházi étkészlet. Nehéz lesz többet eladni belőle
Hollóházi étkészlet. Nehéz lesz többet eladni belőle
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.