Naptaxival a világ körül

A féltonnás, háromkerekű járgány lassan gördül a Stefánia úton, a svájci nagykövetség előtt. A villanyautó volánjánál egy csodabogár, környezetbarát különc, a magát kalandornak és tanárnak nevező Louis Palmer. Ezzel a napelem-akkumulátoros hibridautóval indult el világ körüli útjára, amelynek egyik legelső állomása Budapest.

- Úgy kellene bejárni a világot, hogy közben ne szennyezzük a levegőt - mondja a magyarul jól beszélő, budapesti születésű svájci fiatalember. Ha sikerül a terve, és tizennégy hónap alatt célba ér, ő lesz az első ember, aki ilyen környezetkímélő járművel megjárta az öt kontinenst.

Szenvedélyesen vall életcéljáról, a globális felmelegedés megállításáról, a világ megismeréséről, az új, energiatudatos, környezetkímélő életformáról. Az alternatív, megújuló energiafajták nem mindegyikét fogadja el. A bioenergia egyes forrásai szerinte "elveszik az ennivalót az emberektől". A napenergiára esküszik, amely kimeríthetetlen mennyiségben áll rendelkezésre.

Egész rendszert dolgozott ki elmélete alátámasztására, az "energiabank" ötletét. A technika mai állása mellett nincs olyan napelem, amely elegendő villamos energiát termelne egy gépkocsi tartós mozgatásához. Járműve, a Naptaxi (Solartaxi) is futásteljesítménye alig több mint egyharmadát, legfeljebb napi száz kilométert képes megtenni az utánfutóra szerelt hat négyzetméternyi napelem szolgáltatta árammal. A megoldás: az egyik szponzor, a Swisscom épületén elhelyezett napelemek áramát becsatlakoztatják az áramellátási rendszerbe.

- Mintha pénzt fizetnék be egy bankba, amit aztán máshol, szükség szerint felveszek - magyarázza. Azaz, a Naptaxi különleges akkumulátorait a hálózati áramból ("árambankból") tölti fel. Ha az egész világ ezt a példát követné, napelemekkel meg lehetne termelni a személygépkocsik működtetéséhez kellő mennyiségű elektromos áramot.

Elképzelésének komoly hi-tech hátországa van: vezető német, svájci cégek. A napelemeket a Q.Cells, egy Kelet-Németországban néhány éve működő csúcstechnológiai vállalat adja. Az ugyancsak különleges, környezetbarát Zebra akkumulátorokat egy dél-afrikai találmányból fejlesztették ki. De segítettek a Schindler felvonógyár inasai is, akik összeszerelték a Naptaxit, vagy a tekintélyes hamburgi Spiegel-Online, amely fórumot ad a nagy utazás híreinek.

- Az utazás költségei nem jelentősek - magyarázza Louis Palmer. A globális útvonal országaiban mindig akadnak, akik felismerve a vállalkozás egyediségét, jelentőségét, fedezik a rövid ott-tartózkodás költségeit.

Palmer a napenergiára esküszik
Palmer a napenergiára esküszik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.