London orosz diplomatákat utasít ki a Litvinyenko-ügy miatt

Négy orosz diplomatát utasít ki a brit kormány, válaszul arra, hogy Moszkva megtagadta a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának, Andrej Lugovoj volt titkos ügynöknek a kiadatását - közölte a brit külügyminiszter.

London "egy sor egyéb intézkedés mellett" felfüggeszti a vízumkiadás felgyorsításáról folyó kétoldalú tárgyalásokat, és "más módosításokat is végrehajt" az Oroszországgal szembeni vízumkiadási gyakorlatban

David Miliband közölte: a parlamenti bejelentés előtt, "az udvariasság szabályainak megfelelően", telefonon beszélt az orosz külügyminiszterrel, és ismertette vele a brit kormány által elhatározott intézkedéseket.

Hozzátette: a brit kormány bírja az EU teljes támogatását az ügyben.

A négy kiutasítandó orosz diplomata kilétét hétfő estig a brit kormány nem ismertette a nyilvánossággal, de a BBC úgy értesült, hogy "hírszerzési területen dolgozó" nagykövetségi munkatársakról van szó.Erkölcstelennek tartja London álláspontját a négy orosz diplomata kiutasításának ügyében az orosz külügyminisztérium, amely arra figyelmeztetett, hogy "a brit hatóságok által kitervelt provokatív cselekmények nem maradnak válasz nélkül", és a legsúlyosabb következményekkel járnak az orosz-brit kapcsolatokra.

Az Interfax hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva azt írta, hogy Oroszország már a közeljövőben viszontintézkedéseket tesz, de nem a szemet szemért elv alapján.

Alekszandr Litvinyenko, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredese - miután szembekerült a szolgálattal és a Kremllel - hét éve szökött Nagy-Britanniába, és brit állampolgárságot kapott. Tavaly november 23-án, háromheti haláltusa után halt meg a londoni University College egyetem klinikáján, miután a halálos adagot tízszeresen meghaladó mennyiségű polónium-210-es radioaktív izotóp került a szervezetébe.

A gyilkosság miatt London májusban vádat emelt Lugovoj ellen, akinek kiadatását hivatalosan kérte Moszkvától. Az orosz vezetés nem hajlandó kiadni az időközben üzletemberré lett volt ügynököt, már csak azért sem, mert az orosz alkotmány tiltja orosz állampolgárok átadását más országok igazságszolgáltatásának.

David Miliband egyenes utalást tett arra, hogy London a gyanúsított ellen gyakorlatilag nemzetközi körözést tart érvényben, mondván: nemzetközi egyezmények alapján Lugovoj kiadható Nagy-Britanniának, ha külföldre utazik.    

A vízumkönnyítésekról szóló tárgyalások leállítása elsősorban az üzleti kapcsolatokat érinti, mivel London az orosz vállalatok elsődleges külföldi tőzsdei kibocsátásainak fő színhelyévé vált. Az egyik legnagyobb állami orosz olajtársaság, a Rosneft 13 százalékát például éppen egy éve bocsátották ki a Londoni Értéktőzsdén (LSE).

Lugovoj folyamatosan cáfolja részességét a gyilkosságban, sőt magát is áldozatnak állítja be, de szinte Litvinyenko megbetegedésének pillanatában felmerült vele szemben a gyanú, mivel őt látták utoljára együtt a volt FSZB-ügynökkel, amint a londoni Millennium szállodában teáztak.

Később a hotel több helyiségében, sőt hét alkalmazott szervezetében is kimutatták a polónium 210-es izotópot, csakúgy, mint szinte minden helyszínen, ahol Lugovoj tavaly őszi londoni látogatásakor megfordult. Még a British Airways légitársaság azon repülőgépén is megtalálták nyomokban a rendkívül mérgező anyagot, amelyen Lugovoj Moszkvából Londonba utazott.

A két ország viszonya már a hétfőn bejelentett szankciók előtt is fagyos volt. Ennek egyik fő oka, hogy a brit igazságszolgáltatás megtagadta a hazájában csalás címén körözött orosz pénzember, a jelenlegi orosz vezetést rendre bíráló Borisz Berezovszkij kiadását. Ez az ügy különösen elmérgesedett azután, hogy Berezovszkij, aki politikai menedékjog oltalma alatt él évek óta Londonban, a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak néhány hete azt mondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerét csak erővel lehet megdönteni.

Hivatalos orosz részről ezt az orosz alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló felhívásnak minősítették.

Berezovszkij Litvinyenkóval is szoros kapcsolatban állt, miután mindketten Londonba távoztak: a pénzember házat vásárolt, és bőséges havi apanázst juttatott a később meggyilkolt egykori FSZB-ügynöknek.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.