Biciklis sisakot kapnak Pécsett a gyerekek - mindenkinek hordania kéne

Száz kerékpáros fejvédőt ajándékozott a baranyai rendőrség a biciklis balesetek megelőzéséért kampányoló Visszatérés Alapítványának; a sisakokat Ambrus Ágnes, a megyei rendőrfőkapitány helyettese hétfőn, Pécsett adta át Pintér Andrásnak, a szervezet elnökének.

A rendőrség a sisakokat az Országos Balesetmegelőzési Bizottság pályázatán a közelmúltban elnyert 300 ezer forintból vásárolta, a Pécsi Gyermekklinikán működő alapítvány pedig azoknak a fiataloknak adja, akik erre a legjobban rászorulnak - mondta Gál Jenő balesetmegelőzési kiemelt főelőadó az eseményt követő sajtótájékoztatón.

Pintér András, aki a klinika orvos professzora is, utalt rá: az alapítvány tavaly áprilisban indított kampányt a bicikliző gyermekek súlyos fejsérülésekkel járó baleseteinek megelőzése, a sisak használata a KRESZ szerint ugyanis nem kötelező. Az "Egy sisak - egy élet" elnevezésű akció keretében minden kerékpáros baleset következtében a klinikára felvett, fej-, illetve koponyasérülést szenvedett, de fejvédőt nem viselt gyermek számára bukósisakot adunk ajándékba - közölte, majd hozzátette, hogy eddig félszáz sisak talált gazdára.

Szólt arról is, felmérések szerint Magyarországon évente mintegy 2.500 gyerek sérül vagy hal meg súlyos közlekedési baleset következtében, ebből csaknem 500-at biciklizés közben ér a baleset. Ezen adattal Magyarország vezető helyen áll a biciklis sérülések számát tekintve, bár szerencsére a gyermekek által elszenvedett, halálos végű biciklis balesetek száma csökkenő tendenciát mutat.

Pintér András hangsúlyozta: az akcióval arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a védősisakokkal könnyen meg lehetne előzni a tragédiákat. Egy több országra kiterjedő összehasonlító felmérés szerint a halálos sérülések 75 százaléka, a fej- és agysérülések 85 százaléka lenne elkerülhető akkor, ha a gyermekek védősisakot használnának kerékpározás közben. Magyarországon a 18 év alatti kerékpárosok mindössze 10-12 százaléka visel fejvédőt, Ausztriában ez az arány 60 százalék - mutatott rá.

A professzor magyarázata szerint ennek oka a sisak viselésével kapcsolatos ellenérzés. A gyerekek olykor a divattal össze nem egyeztethetőnek, nevetségesnek, kényelmetlennek vagy egyszerűen felesleges tehernek tartják ezt a védőfelszerelést.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.