Irigység miatt robbant ki a hevesi romaháború?

Tíz roma család tagjai támadtak szombaton délben Hevesen a Dankó-telepen egy családi ház ugyancsak roma lakóira: gyúlékony anyagot dobtak az épületbe, az egyik szoba kiégett. Tizenöten könnyebben megsérültek. Vasárnap is volt folytatása a viszálykodásnak, a rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre.

- Éppen vendégségben voltunk a Kodály utcában a sógornőmnél, amikor dél felé észrevettük, hogy a ház előtt legalább kétszázan gyülekeznek, kiabálnak, kaszákkal, kardokkal vannak felszerelkezve - meséli egy középkorú férfi, a megtámadott hevesi Horváth család egyik rokona. A nevét nem árulja el, mondván: nem akar ő is hasonló támadást maga ellen. Szavai szerint félelmetes volt, ahogy az utcán egyre nagyobb hangon üvöltött a tömeg, ők pedig, beszorultak a házba, és sehová nem tudtak menekülni. Kihívták a rendőröket, majd később a tűzoltókat is, mert valaki tűzcsóvát dobott a házba, amitől a függönyök azonnal meggyulladtak, s az egyik szoba berendezése teljesen kiégett.

Kakuk György, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kérdésünkre közölte: az eddigi információik szerint péntek este két, egymással konfliktusban lévő családhoz tartozó tizennégy-tizenöt éves fiú szólalkozott össze a Dankó-telepen - ennek az ügynek volt a folytatása a szombati támadás. Tíz roma család tagjai - két-háromszáz ember - gyűlt össze a Kodály Zoltán utcában, hogy az előző napi veszekedés miatt elégtételt vegyenek. Sokan csak nézelődtek, mintegy húszan azonban aktív részesei voltak az eseményeknek. A szóvivő tájékoztatása szerint egyelőre nem tudni, hogy mivel haragította magára a megtámadott család a többieket.

A Dankó-telepen érdeklődve leggyakrabban azt hallottuk: a megtámadott család tagjai zenélni járnak, jobban keresnek a romatelepen élők átlagánál, ezért lehetnek rájuk irigyek a többiek. A házat ostromlók közül állítólag többen is azt mondták: addig nem nyugszanak, míg a családot el nem üldözik Hevesről.

Szombaton a megtámadott család egy utcával arrébb lakó rokonaihoz költözött, miután a félig kiégett lakásban nem tudtak aludni. Vasárnap ennél a háznál gyülekeztek újból két-háromszázan, s megint szitkozódva fenyegették a családot. Az újabb támadást a rendőrök akadályozták meg, akik szétoszlatták a tömeget. Kakuk György elmondta: vasárnap délután a helyszínre érkezett az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálatának harmincfős csoportja is, így - a negyven hevesi és környékbeli rendőrrel együtt - biztosítani tudják a nyugalmat a városban. Megtudtuk: a hevesi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya tizenhat főt hallgatott ki gyanúsítottként csoportos garázdaság és rongálás bűntettének megalapozott gyanúja miatt. Három férfit őrizetbe vettek és indítványozták előzetes letartóztatásuk elrendelését.

Rendőrök tartották fenn a rendet
Rendőrök tartották fenn a rendet
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.