Moszkva bekeményített, de tárgyal

Csalódottságát hangoztatta Washington, hogy Putyin orosz elnök aláírta a rendeletet, amellyel felfüggesztette hazája részvételét az európai hagyományos fegyverrendszereket korlátozó CFE-szerződésben. Moszkva hangsúlyozta, hogy a párbeszéd ezzel nem szűnik meg.

Vlagyimir Putyin már áprilisban bejelentette, hogy Oroszország felfüggeszti az európai hagyományos haderők és fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződésben vállalt kötelezettségei teljesítését, amíg a NATO-tagállamok nem ratifikálják az egyezményt. A vonatkozó elnöki utasítást Putyin azonban csak a múlt hét végén írta alá - jelentette az MTI.

Gordon Johndroe fehér házi szóvivő az Egyesült Államok csalódottságának adott hangot a történtek miatt, hangsúlyozva: a szerződés minden érintett ország érdekeit szolgálja. Az EU és a NATO is sajnálkozását fejezte ki a CFE-szerződésben való orosz részvételt felfüggesztő rendelet miatt.

A CFE-szerződés és az azzal kapcsolatos nemzetközi megállapodások befagyasztására vonatkozó orosz döntés nem jelenti azt, hogy Oroszország becsapta az ajtót a további párbeszéd előtt - közölte a moszkvai külügyminisztérium. Azzal indokolta az elnöki rendelet aláírását, hogy a CFE-szerződés körül olyan helyzet alakult ki, amely sérti Oroszország biztonsági érdekeit. A Szergej Lavrov vezette tárca ugyanakkor jelezte, hogy az orosz fél által felvetett kérdések rendezésének esetén gyorsan biztosítani lehet a szerződéses kötelezettségek teljesítését.

A nemzetközi megállapodásokban való részvétel felfüggesztésének szakasza 150 nappal azután veszi kezdetét, hogy a CFE-szerződés letéteményes és részes tagállamai kézhez vették az orosz külügyi jegyzéket. Ez azt jelenti, hogy Oroszország ideiglenesen felfüggeszti a tájékoztatást, leállítja a NATO katonai ellenőrzéseit, és nem tekint érvényesnek semmilyen, a hagyományos fegyverzetekre vonatkozó korlátozást. Putyin a hét végén utasította a külügyminisztériumot, hogy értesítse a CFE-szerződés letéteményes, illetve részes tagországait a döntésről.

Oroszországon kívül csak Ukrajna, Kazahsztán és Fehéroroszország ratifikálta a módosított CFE-szerződést, amely a Kreml értelmezése szerint nem lépett hatályba. A NATO-tagállamok ahhoz kötik a ratifikálási eljárást, hogy Oroszország teljesítse a Moldovában és Grúziában állomásozó csapatainak kivonására 1999-ben tett vállalásait.

Putyin az állambiztonsági tanács ülésén vitatja meg az orosz döntést
Putyin az állambiztonsági tanács ülésén vitatja meg az orosz döntést
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.