Német illegális hulladék: már csaknem a felét visszaküldte a minisztérium

A Németországból illegálisan Kunbajára szállított szemét utolsó báláját hétfőn küldi vissza a minisztérium Németországnak, ezzel az összes németországi hulladék fele már elhagyja Magyarországot - közölte a környezetvédelmi és vízügyi miniszter az MTI-vel vasárnap.

Július 26-ig így összesen több mint 2500 tonna illegálisan behozott hulladék hagyja el az országot - olvasható a közleményben. A hasonló esetek megelőzése érdekében Fodor Gábor kezdeményezte a hulladékszállítás szabályainak szigorítását. A július 12-én hatályba lépett rendelet bizonyos esetekben megtiltja, illetve pénzügyi biztosítékhoz köti a hulladék behozatalát.

Hetényegyházáról 420 tonna, Kiskunmajsáról újabb 180 tonna, Pirtóról pedig 130 tonna szemetet indítanak útnak. Hétfőn Kunbajáról az utolsó bálát is elszállítják, a lerakatból összesen csaknem ötven kamion vitte el az 1250 tonna hulladékot.

A tárca kitér arra, hogy továbbra is tárgyalásokat folytatnak a két érintett német tartomány, Baden-Württenberg és Bajorország képviselőivel a még Magyarországon lévő hulladék elszállításáról. Az egyeztetések eredményeként augusztustól újabb 225 tonna hulladék visszaszállításáról született megállapodás, amelynek értelmében őszig összesen 2735 tonna, vagyis az összes illegális hulladék kétharmada hagyja el az országot.

A miniszter a közleményben ugyanakkor hangsúlyozta: célja, hogy a 4100 tonna teljes mennyiséget visszaszállítsák Németországba a német fél költségén.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.