Szili a Lánchíd Rádiónak Gorbacsovról

Magyarországon senki nem azonosulhat azzal a kijelentéssel, amelyet Mihail Gorbacsov tett a közelmúltban 1956-tal kapcsolatban - jelentette ki Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szombaton este a Lánchíd Rádiónak adott interjújában.

Szili Katalin hangsúlyozta, hogy elismeri a volt szovjet államfő érdemeit, de azzal a kijelentésével, hogy szükséges volt a Szovjetunió beavatkozása Magyarországon 1956-ban, ma Magyarországon senki nem azonosul. Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy ő nem volt jelen a Horn Gyula 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, ahol a kijelentés elhangzott, mert hivatalos úton külföldön járt.

A szocialista politikus elmondta, hogy az ünnepség előtt két nappal köszöntötte fel Horn Gyulát. Azt a véleményét fogalmazta meg, hogy Horn Gyula ma olyan "politikai idol" Magyarországon, mint amilyen Boross Péter. Hozzátette: mindkét volt kormányfőt tiszteli. "Bölcsességük, tapasztalatuk miatt oda kell figyelni a véleményükre" - hangoztatta.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra: szó sincs arról, hogy a kormány politikájával szembe menne az a nemzetpolitikai koncepció, amely hamarosan a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma elé kerül. Szerinte az elgondolás a kormány fejlesztéspolitikájára épül és a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának bizottságaiban - ahol tárgyaltak az anyagról - a kabinet képviselője is ott volt. Szili Katalin beszélt arról is, hogy vannak olyan kérdések, például az esélyegyenlőség, a demográfia, amelyekben szükség lenne a parlamenti pártok megegyezésére.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.