Radio Luxembourg: 50 éves az RTL német adása


Van-e olyan a mai 40-50-es korosztályban, aki tinédzserként ne tekergette volna a tranzisztoros vagy csöves rádió állomáskeresőjét, hogy felhangozzék az (angol nyelvű) „Radio Luxembourg”, és induljanak a számunkra akkor még más módon szinte elérhetetlen nyugati slágerek.


50 éves a Radio Luxembourg német adása: ezt ünnepelték a német adó luxemburgi székhelyén az egykori kollégák. 1957. július 15-én hangzottak el az alábbi mondatok a 2000. márciusában elhunyt Pierre Nilles műsorvezető szájából: „Hölgyeim és Uraim, kedves hallgatók! Önök most egy névet nyelvű kísérleti adást hallhatnak a Radio Luxembourgtól. A mai naptól minden nap 14 és 16 óra között könnyűzenei programot sugárzunk. Írjanak nekünk, ha szívesen hallgatnak bennünket!”

A kelet-európai fiatalok számára a legfrissebb slágereket jelentő tánczenei műsorok a luxemburgi városi park közepén álló Villa Louvignyből érkeztek. Az épület, amely később a „nagy” RTL központja lett, eredetileg az 1931-ben alakult elődnek, a CLR-nek, azaz a Compagnie Luxembourgeoise de Radiodiffusion-nak adott otthont. Ez a kis épület látta vendégül 1962-ben és 1966-ban az Eurovíziós dalfesztivált is.

A XVII. sz-ban eredetileg erődként épített létesítményben az 1930-as években stúdiókat építettek ki; hosszú évekig itt lépett fel az egykori RTL (ma OPL – Orchestre Philharmonique du Luxembourg) szimfónikus zenekara. Az RTL 1996-ben új, korszerű stúdiókba költözött – a kiürült épületet megvette az állam. Az intézményben, amelynek nagytermében ma is rendeznek koncerteket, jelenleg az Egészségügyi Minisztérium működik.

Földes György
Luxemburg

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.