Répássy: "arról mi nem tehetünk, hogy a beadványozó felfedte magát"

Répássy Róbert szerint egyértelmű, hogy a Fidesz személyi adatokat nem hozott nyilvánosságra. A szocialisták arra emlékeztettek, hogy a tavalyi választási kampányban is feltörték fideszesek az MSZP szerverét, Gusztos Péter pedig arra, hogy a Fidesz OVB-be delegált képviselője maga ismerte el: változatlan formában továbbította a beadványt. Kiszivárogtatási botrányba keveredett az OVB Fidesz-delegáltja. Személyes adatokkal való visszaélés gyanújával nyomoz a rendőrség.

A politikus szerint Bordás Vilmosnak, az Országos Választási Bizottság fideszes tagjának nem csak joga, de kötelessége is volt tájékoztatni az őt delegáló pártot arról a beadványról, amelyben egy magánszemély a Fidesszel azonos témában, de ellentétes tartalommal kezdeményezett népszavazásokat a kórházprivatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében. Mint mondta, amióta választási szervek léteznek, azóta a pártok delegáltjai tájékoztatják az őket küldőket, ami a választási eljárás alapelvéből, a nyilvánosságból következik.

A Fidesz jogi kabinetvezetője hozzátette: semmilyen jogsértés nem történt, hiszen a kormánypárti nyilatkozatokkal ellentétben a népszavazási kezdeményezés a választási eljárásról szóló törvény szerint közérdekű, nyilvános adat. Mint mondta, személyi adatokat sem hoztak nyilvánosságra, hiszen a Navracsics Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatott e-mailben kitakarták a kezdeményező nevét és lakcímét.

Répássy Róbert arra szólította fel az MSZP-t és az SZDSZ-t: kérjenek bocsánatot, amiért Mesterházy Attila szocialista és Gusztos Péter szabad demokrata politikusok törvénysértéssel, személyi adatok nyilvánosságra hozásával vádolták meg a Fideszt, illetve személyesen Navracsics Tibort.

"Arról mi nem tehetünk, hogy a beadványozó felfedte magát egy kormány közeli kereskedelmi rádióban, és arra sem nekünk kell magyarázatot adni, hogy az egyik napilap egy nappal korábban értesült a magánszemély népszavazási kezdeményezéséről, mint a Fidesz" - tette hozzá Répássy Róbert.

A Fidesz frakcióigazgatója szerint a sajtótájékoztatón bemutatott e-mail nem csak nyilvános, de perdöntő bizonyíték is a Fidesz népszavazásairól szóló eljárásban, hiszen azon szerepel az érkezési időpont, ami azt támasztja alá, hogy a Fidesz kezdeményezései előbb érkeztek.

Arra a kérdésre, cáfolja-e, hogy a Fidesztől szivárgott ki a beadványozó neve a sajtóhoz, Répássy Róbert azt mondta: nem hallott még arról, hogy valaki ilyen állítást fogalmazott volna meg. Ugyanakkor leszögezte, egyértelmű, hogy a Fidesz személyi adatokat nem hozott nyilvánosságra, személyiségi jogot nem sértett.

A politikus arra is felszólította kormánypártokat, hogy tartózkodjanak az OVB által egyszer már hitelesített fideszes népszavazási kérdések akadályozásától. Szerinte ugyanis ezt teszik a kormánypártok, hol politikai pártként felvállalva, hol "strómanok mögé bújva" .

Úgy vélte: a népszavazás hívei ezen a héten is győzelmet arattak a népszavazástól rettegő kormányon, mert az MSZP-nek nem sikerült megelőznie a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit, a kudarc azonban újabb alaptalan vádaskodásra és hazugságokra indította kormánypártokat.
A Fidesz nem először követ el adatlopást - emlékeztetet az MSZP szóvivője

A Fidesz esetében visszaeső elkövetőkről kell beszélni, hiszen  nem először követtek el adatlopást: emlékezzünk csak a tavalyi választási kampányban történtekre, amikor is feltörték az MSZP szerverét - hangsúlyozta Nyakó István, az MSZP szóvivője az távirati irodának.

A szocialista politikus szerint Répássy Róbert mostanáig vagy szabadságon volt vagy nem kíváncsi a tényekre, mivel Péterfalvi Attila pénteken azt a véleményét fogalmazta meg, hogy valószínűleg  jogsértés történt, amikor a népszavazás kezdeményezőjének adatai a  nyilvánosságra kerültek.

"A Fidesznek az adatvédelmi biztossal van vitája" - hangsúlyozta Nyakó István.

SZDSZ: biztos, hogy a fideszes tagon keresztül kerültek ki Kálmán László adatai

Biztos, hogy az Országos Választási Bizottság (OVB) Fidesz által delegált tagján keresztül kerültek nyilvánosságra Kálmán László személyes adatai - mondta Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője a nyelvész népszavazási kezdeményezésével kapcsolatban az MTI-nek vasárnap. Gusztos Péter ezt annak kapcsán közölte, hogy a Fidesz szombaton bocsánatkérésre szólította fel a kormánypártokat, amiért törvénysértéssel vádolták meg a Fidesz politikusait a népszavazás kapcsán. Ha nem a Fidesztől jutottak ki az adatok, akkor ez csak valamilyen harmadik típusú találkozás lehet - fogalmazott a politikus. Gusztos Péter emlékeztetett arra, hogy a Fidesz OVB-be delegált képviselője, Bordás Vilmos saját maga ismerte el, hogy változatlan formában továbbította a beadványt. Répássy Róbert szombaton elmondta, hogy az OVB fideszes tagjának kötelessége volt tájékoztatni az őt delegáló pártot arról a beadványról, amelyben egy magánszemély a Fidesszel azonos témában, de ellentétes tartalommal kezdeményezett népszavazásokat a kórházprivatizáció, a gyógyszerforgalmazás és a termőföld ügyében.

A Fidesz jogi kabinetvezetőjének ismertetése szerint nem történt jogsértés, hiszen a népszavazási kezdeményezés a törvény szerint közérdekű, nyilvános adat. Ugyanakkor hozzátette, hogy személyi adatokat sem hoztak nyilvánosságra, mert a Navracsics Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján bemutatott e-mailben kitakarták a kezdeményező nevét és lakcímét. Ami a Hír TV-hez eljutott, azon nem volt letakarva - reagált erre Gusztos Péter.

Kálmán László nyelvészprofesszor szerdán a Fidesszel csaknem egyidőben nyújtott be népszavazási kérdéseket az OVB-hez. Akkor az MTI-nek elmondta, hogy kérdéseivel gondolkodásra akarja késztetni az embereket, mert a Fidesz népszavazási kérdéseit elfogultnak, nyíltan befolyásolóknak tartja.

(MTI)
Vallott a Fidesz OVB-delegáltja
Kiszivárogtatási botrányba keveredett Bordás Vilmos - Személyes adatokkal való visszaélés gyanújával nyomoz a rendőrség >>>>

Krajczár Gyula publicisztikája: Sárga trikó>>>>

Július 9., valamivel 16 óra után - Pokorni Zoltán és Szijjártó Péter távozik a választási irodából
Július 9., valamivel 16 óra után - Pokorni Zoltán és Szijjártó Péter távozik a választási irodából
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.