A csecsen elnök reklamálja az olajukból származó adóbevételeket

Ramzan Kadirov csecsen elnök reklamálta Moszkvától a csecsenföldi olajbányászatból fakadó adóbevételeket, arra célozva, hogy azok az orosz katonaság által okozott háborús károk helyreállításához szükségesek.

 

"Mindent leromboltak nálunk, de nem utalnak át pénzt számunkra. Bevételeinket elvonja a szövetségi központ: az olajat, az adókat" - mondta az Izvesztyija című lap pénteki számában megjelent, szokatlanul kritikus hangú interjújában Kadirov, akit a Kreml juttatott hatalomra.

"Ugyan miért jegyeztette be az (állami ellenőrzésű) Rosneft (olajcég) a (csecsenföldi) leányvállalatát (a Grozneftegazt) Moszkvában, nem pedig Groznijban, miért nem nálunk fizet adót?" - tette fel a kérdést Kadirov.

"Mi nem egészen 500 millió rubelnyi adót (14 millió eurót) kapunk (évente) a nálunk kitermelt több mint kétmillió tonna olaj fejében, míg Moszkva költségvetésébe 3 milliárd, a szövetségi büdzsébe pedig hatmilliárd rubelt fizetnek be" - méltatlankodott a csecsen elnök.

"Adjatok nekünk pénzt, különben nem tudjuk újjáépíteni lerombolt köztársaságunkat. És ki rombolta le?" - utalt Kadirov a Kreml által 1999 októberében indított csecsenföldi "terrorellenes" hadműveletre.

"Hitelek felvételére kényszerülünk, adóságokba verjük magunkat, különben a nép holnap kimegy az utcára és azt mondja: nincs többé szükségünk rátok" - háborgott Kadirov, aki az észak-kaukázusi tagköztársaság Oroszországhoz való tartozásának garantálójaként igyekszik megkérni ennek az árát.

 

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.