Egyre nagyobb a háztartások energiafogyasztása

Jóllehet az áram ára emelkedik, az EU háztartásai nem mérséklik az áramfogyasztást, ellenkezőleg - derül ki a brüsszeli bizottság most közzétett jelentéséből.

 

A háztartások 1999 és 2004. között 10,8 százalékkal növelték átlagban áramfelhasználásukat, miközben az uniós ipar "csupán" 9,5 százalékkal. Az uniós háztartás így a vizsgált időszak végére átlagosan évi 4100 kilowattóra villamos áramot használt fel. A bizottság szerint ennek részben oka, hogy a háztartások nagy részében megmaradtak a régi még nem energiatakarékos berendezések, mert ha például a lakosság átváltana az energiatakarékos világítótestekre, akkor az áramfogyasztást nagyjából ötödével tudná mérsékelni. A világításra fordított energia 95 százalékát a régi égőkkel használjuk el.

A felhasználás növekedésének fő oka azonban a háztartások fokozódó gépesítettsége, a szárítóberendezések, klímaberendezések és a számítógépek terjedése, de a modern szórakoztató elektronikai berendezések is az áramfogyasztást növelik. Emellett egyre többen laknak az EU-ban családi házakban, egyre nagyobb területű lakásokban, ami egyebek között azzal jár, hogy bizonyos berendezésekből - televízió, jégszekrény - már nem egy, hanem kettő-három is előfordul egyazon lakásban. Ennek okán nem csak az energiatakarékosabb újakat, hanem az energiafaló régieket is működtetik még.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.