Biogáz üzem épült Pálhalmán

Megkezdődtek az úgynevezett hidegpróbák a 2,5 milliárd forintos beruházással felépült pálhalmai biogázüzemben - közölte a beruházást megvalósító Agrospeciál Kft. ügyvezető igazgatója.

Kovács Tamás tájékoztatása szerint az 1,7 megawatt teljesítményű üzem évi 6 millió köbméter - 5- 6 ezer háztartás villamos energia ellátásához elegendő - biogázt állít majd elő 90 ezer tonnányi szerves trágyából, valamint növényi hulladékból.

Ezzel évi 35 ezer tonna széndioxid kibocsátástól mentesíti a környezetet. A keletkezett széndioxid megtakarítást az üvegházhatás csökkentése érdekében aláírt kyotói egyezmény keretében, közös megvalósítási program alapján, 2008-2012 között Ausztria megvásárolja a kft.-től.

A biogáz üzemben a kft. évi 5 millió liter tejet adó, 700  férőhelyes tehenészeti és tizenhatezer hízott sertést kibocsátó sertéstelepén, valamint egy szomszédos szövetkezet sertéstelepén keletkezett trágya, hígtrágya és növényi hulladék feldolgozását és a keletkezett metán elégetését végzik, zárt technológiával.

Erre a célra négy nagy kapacitású fermentor szolgál. Az áramot gázmotorral fejlesztik, a keletkezett hőt pedig a tervek szerint az állattartó telep fűtésére, illetve klimatizálására használják majd.

A beruházás mintegy egy év alatt készült el, s várhatóan októberben avatják fel. A kivitelezés fővállalkozója a Hese-Biogas GmbH.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.