Török bojkott Merkel ellen

A kancellári hivatalban készült csoportkép valóban nagyon színes lett, a házigazda Angela Merkelt és a meghívott délszláv, fekete-afrikai, libanoni, olasz, orosz, valamint sok más bevándorlószervezet képviselőit megörökítő kép azonban mégsem teljes.

Berlin

A második alkalommal megrendezett berlini "integrációs csúcsra" nem jöttek el a legnagyobb németországi török szervezetek vezetői. Az érintettek távolmaradásukkal akartak tüntetni a szerintük a törökökre nézve hátrányosan megkülönböztető, megszigorított bevándorlási törvény ellen. Ez előírja, hogy családegyesítések esetén a Németországba költöző házastársnak is minimális német nyelvtudással kell rendelkezniük.

Több nagy török szervezet szerint azért diszkriminatív a házastársaktól elvárt nyelvtudás, mert ilyesmit nem követelnek meg például az Egyesült Államokból vagy Új-Zélandról érkezők esetében. Valójában az összes harmadik világbeli állam a törökökkel egy kategóriába esik, s az előírással a német hatóságok kimondatlanul elsősorban a látszat-, és kényszerházasságokat akarják kiszűrni. A szociáldemokraták és a zöldek viszont azért tartják az egyenlőséget sértőnek a rendelkezést, mert szerintük más és más nyelvtanulási lehetőségei vannak egy Németországba készülő anatóliai vagy egy arizonai származású feleségnek. Armin Laschet (CDU) a négymillió bevándorlónak otthont adó tartomány, Észak-Rajna- Vesztfália integrációs minisztere viszont a különböző gazdasági-szociális hátterek miatt indokoltnak és életszerűnek nevezte a megkülönböztetést.

- A kormánynak senki sem adhat ultimátumot - hangoztatta Merkel, s a "török bojkott" ellenére is mérföldkőnek nevezte a megbeszélést. A fórumon négyszáz vállalásból álló programot fogadtak el arról, hogy milyen állami, tartományi és közösségi akciókkal lehetne segíteni a közel 82 milliós Németországban élő 15 millió "migrációs hátterű" ember jobb társadalmi beilleszkedését. A szövetségi költségvetés például évente 154 millió eurót költ a bevándorlóknak ingyen biztosított, 900 órás nyelvtanfolyamokra. A közszolgálati tévék vállalták, hogy a bevándorlók életét a kétségkívül létező komoly nehézségek ellenére normalitásként kezelik, a műsorvezetők és a képernyőn megjelenő színészek között pedig erősebben érvényesítik azt az elvet, hogy Németország sokszínű bevándorlóország.

Sokan provokációt kiáltanak, Günter Wallraff azonban "nyilvános vitára késztető felvilágosító akciónak" tartja tervét, hogy egy kölni mecsetben olvasson fel barátja, a halállal fenyegetett Salman Rushdie "Sátáni versek" című könyvéből. - A felháborodott muzulmánok többsége nem is olvasta Rushdie könyvét, de a felolvasás annak is tesztje lehet, hogy az iszlám közösségek valójában mennyire készek a párbeszédre - nyilatkozta a neves baloldali újságíró, számos leleplező-oknyomozó riportkönyv szerzője. (D. A.)

Angela Merkel
Angela Merkel
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.