Levél a fecskendőgyárról: "a lehető legetikátlanabb" helyre épülne

Lapunk beszámolt arról a vitáról, ami a Pest megyei Veresegyháza önkormányzata és civil szerveződések között alakult ki egy amerikai tulajdonú cég, a Becton Dickinson (BD) tervezett betelepülése miatt.


Az Élni Veresegyházon Egyesület honlapján a napokban közzétették azt a levelet, amelyet a civilek a Becton Dickinson menedzsmentjének címeztek. Ebben emlékeztetnek: "az üzem elhelyezése csak erre megfelelő, lakosságtól kellő távolságot biztosító területen, ipari parkban ajánlható."

"A lehető legetikátlanabb helyen..."

A levélírók leszögezik azonban, hogy a BD által "Magyarországon kiválasztott helyszín – Veresegyház - ezeknek a feltételeknek nem felel meg. Egy esetleges baleset bekövetkeztekor az üzem a lehető legetikátlanabb helyen telepedne le," indoklásuk szerint azért, mert egy felnőttre számítva Európában ebben a városban kiugróan nagy számú gyermek él, továbbá "nem az emberek költöztek a Becton Dickinson üzeméhez közel, hanem a Becton Dickinson kíván a kertvárosi, nem ipari üzemben dolgozó életformát élő emberekre rátelepülni."

Az Élni Veresegyházon Egyesület levele megállapítja: "A helyszín - etikailag kifogásolható - kiválasztása pontosan az ellenkezőjét mutatja a külvilág felé, mint amit a cég világszerte ismert imidzse képvisel. Valószínűleg ezt a döntést sehol - de legfőképp Európában és a fejlett országokban -, nem lehetne elfogadtatni."

Forrásban a helyi politika

A levél arra is felhívja a cég figyelmét, hogy a tárgyalások során az önkormányzattal állnak kapcsolatban, de - nem kis részben a gyártelepítés ellen kibontakozó civil mozgalom hatására - a civilek értékelése szerint gyors változások indultak el a helyi politikai szerkezetben. "Az eddig passzív, a várost csak alvóhelyül használó lakosok aktivizálódása – a Becton Dickinson gyár létesítése ellen - a korábbi politikai vezetők leváltását eredményezheti" - írják. Amennyiben a tiltakozás során megszerveződő tábor "szerzi meg a legközelebbi (vagy akár a rendkívüli, időközi) helyhatósági választásokon a hatalmat, valószínűsíthető, hogy a Becton Dickinson beruházását leállítja, vagy a folyamatban lévő eljárásokat - hatalmi helyzetéből adódóan - akadályozni fogja" - figyelmeztetik a levélben a multi vezetőit.

Küldöttség a Grenoble-i gyárba

A levelet az egyesület elnöke, Zsolt Péter szociológus írta alá, és a honlap szerint "postázták a BD vezetőinek". Zsolt Péter a NOL-nak elmondta: a levelet egyesületük kérésére személyesen kézbesítik a Becton Dickinson Grenoble-ban, Franciaországban működő gyárába látogató veresegyházi önkormányzati vezetők - függetlenül attól, hogy az üzenet tartalmával azonosulnak-e.

Rácz Tivadar veresegyházi önkormányzati képviselő a NOL-nak megerősítette, hogy rövidesen önkormányzati küldöttség látogat Grenoble-ba. Ő maga egy korábbi látogatáson vett részt a cég franciaországi telephelyén.
Mint mondta, az akkori látogatás során ő feltette a kérdést a BD képviselőinek, hogy a világ számos pontján tevékenykedő cégnek volt-e valahol konfliktusa civilekkel, környezetvédőkkel, illetve megbírságolták-e a vállalatot valaha is ilyen okból. A BD válasza "nem" volt. Rácz Tivadar megjegyezte ugyanakkor, hogy a látogatás során a BD képviselői a telephely előnyeit hangsúlyozták, esetleges hátrányokról nem beszéltek.

Előzetes tájékozódás

Most, 2007 nyarán olyan képviselők utaznak Grenoble-ba, akik korábban nem voltak ott - személyesen tehát még nem szereztek tapasztalatokat a Veresegyházán tervezetthez hasonló, már javában működő létesítményről.

Kérdésünkre a képviselő elmondta: a Pest megyei településen felszínre került kérdések megoldásához csak részben szolgálhatnak tapasztalatokkal a Grenoble-iak. A franciaországi üzemet nem lakott területre építették. A környékbeliek vagy azért költöztek oda, mert a gyárban dolgoznak, vagy azért, mert a telephely környékén az ingatlanok bizonyára olcsóbbak. Veresegyházon ezzel szemben kertvárosi környék szomszédságában van a gyár számára kiszemelt telek.

Rácz Tivadar úgy nyilatkozott: az újabb gyárlátogatásnak véleménye szerint nincs jelentős szerepe a beruházásról szóló végső döntés meghozásában. Ezúttal csak előzetes tájékozódásról lehet szó. Az igazán fontos kérdésekben a veresegyházi fecskendőgyár-beruházás környezeti hatástanulmányának ismeretében tud a helyi képviselőtestület érdemben határozni. A környezeti hatástanulmány még nem készült el, "folyamatban van az elindítása" - fogalmazott a képviselő. - Mindemellett véleménye szerint  a legfontosabb képviselői szempont a lakosság érdekeinek képviselete.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.