Thor de France

Napos, de továbbra is hűvös, szeles időben kezdődött a Tour ötödik napja. Jó hír, hogy a keddi doppingrazzia után minden versenyző rajthoz állhatott. A részvevőknek tegnap a Villes-Cotterets és Joigny közötti, 193 kilométeres távot kellett teljesíteniük. A keddihez hasonlóan sík terepen haladhatott a mezőny, mindössze négy kisebb emelkedővel kellett megküzdenie.

A versenyzők délután egykor vágtak neki a szakasznak, a korábbiaknál nagyobb tempóban: az első és a második időmérő etapon is negyven kilométer per óra fölött volt az átlagsebesség.

Az első emelkedőig együtt haladt a társaság, senki sem kísérelt meg szökést. Támadásra csaknem háromnegyed órát kellett várni, ám a kísérlet hamar kudarcot vallott. Néhány perccel később Matthieu Sprick indított (sikeres) szökést, magával húzva további négy kerékpárost: Juan Antonio Flechát, Gorka Verdugót, Christian Kneest és Sebastian Chavanelt. A "szökevények" hamarosan háromperces fórra tettek szert, másfél órával a rajt után pedig már csaknem négy perc volt az előnyük. Az első bukás a francia Remy di Gregorióé volt; ő hamarosan folytatni tudta a versenyt, ám Xabier Zandiónak - sérülés miatt - fel kellett adnia a további küzdelmet.

A harmadik emelkedőhöz közeledve csökkent a távolság az üldözők és az üldözöttek között. A hajrát irdatlan tempóban kezdte a zöm, így tíz kilométerrel a vége előtt már csak fél perc volt az élen haladók előnye. Három kilométerrel közelebb a célhoz a vetélytársak utolérték Spricket, és a mezőny újra egyetlen bolyként haladt tovább. Pillanatról pillanatra változott, ki biciklizik az élen. Már csak 500 méter volt hátra, amikor a norvég Thor Hushovd átvette a vezetést, és remek sprinttel megnyerte a szerdai futamot, megelőzve a dél-afrikai Robbie Huntert és a spanyol Oscar Freirét. Ez volt Hushovd ötödik szakaszgyőzelme a Tour történetében. Összetettben továbbra is a svájci Fabian Cancellara vezet huszonkilenc másodperccel Hushovd, és harminchárommal a német Andreas Klöden előtt.

Nem mezei mezőny
Nem mezei mezőny
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.