Elviszi az infláció a kamatcsökkentést?

Bizonytalanná vált a jegybanki kamatcsökkentés folytatása, ugyanis az áremelkedési ütem valamivel nagyobb volt a vártnál júniusban, a szolgáltatások árának növekedése pedig arra utal: az infláció nem olyan ütemben csökken, ahogy korábban várni lehetett.

Kérdésessé vált, hogy az éppen csak megkezdett kamatcsökkentést folytathatja-e júliusban a Magyar Nemzeti Bank. A monetáris tanács másfél hét múlva (23-án) dönt az alapkamatról, amelyet pár hete - a piac némi meglepetésére - 7,75 százalékra szállított le. A meglepetést akkor az okozta, hogy a vártnál rosszabb - a versenyszféra nagyobb béremelkedését mutató - adatok ellenére megkezdte a monetáris lazítást a jegybank. Most a vártnál rosszabb inflációs adatok bizonytalanítják el az elemzőket - bár hátra van még egy újabb kereseti adat megjelenése a jövő hét pénteken.

A júniusi inflációról tegnap kiadott számok első ránézésre nem nagyon rosszak. A KSH jelentése szerint a 12 hónapos árindex 8,6 százalék volt a hatodik hónapban (májushoz képest 0,4 százalékkal drágult átlagosan az élet). Ez önmagában nem is annyira kedvezőtlen, bár az elemzők 8,5 százalékot vártak, ami legalább annyit jelentett volna, hogy az inflációs ütem stagnál júniusban. Ehelyett viszont kissé növekedett, de a májusi maximumot (8,8 százalék) így se érte el az ütem, a következő hónapok pedig biztosan további mérséklődést hoznak.

Nagyobb kérdéssé vált azonban most, hogy mekkorát - az infláció belső összetétele ugyanis meglehetősen kedvezőtlen jeleket hordoz önmagában. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője az MTI-nek azt mondta: maga az inflációs szám nem volt meglepő, az összetétel viszont igen, hiszen az élelmiszerárak a várnál kisebb mértékben (12 hónap alatt 10,5 százalékkal), a szolgáltatások árai viszont a vártnál jobban (8,4 százalékkal) nőttek. Ez utóbbi pedig jelezheti, hogy nagyobb áremelkedési ütem "épül be" a gazdaságba a vártnál (az élelmiszereknél az idényárak befolyásolják a mutatót) - ami kemény jelzés a jegybanknak. A maginflációs mutató például júniusban emelkedett - márpedig a jegybankok ezt, a szezonális hatásoktól megtisztított kimutatást szemlélik a kamatdöntések meghozatalakor.

Az OTP Bank gyorsjelentése szerint a szolgáltatások május-júniusi drágulása arra utalhat, hogy a megemelkedett bér-, illetve energiaköltségek lassacskán elkezdtek átgyűrűzni az árakba, ami a "középtávú inflációs kilátások szempontjából komoly kockázatot hordoz magában". Juliet Sampson, a HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének stratégája "igazán csalódást keltőnek" ítélte a maginfláció alakulását, mert az eddig "jó, szilárd ütemben csökkent, és most ez a folyamat tört meg".

Mindezek alapján az elemzők immáron kétségbe vonják, hogy a jegybank folytatja-e a kamatcsökkentést. Az OTP szerint az elkövetkezendő pár hónap kamatdöntéseinek kimenetele "jelentős mértékben bizonytalanabbá vált". Most azt jósolják: júliusban marad a kamat - bár hozzáteszik, hogy ezt a jövő héten megjelenő béradat is befolyásolja.

Nyeste Orsolya szerint a júniusi inflációs adatok "nem kifejezetten kedveznek a kamatcsökkentésre szavazóknak", Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő elemzője pedig arra számít, hogy minden második kamatdöntő ülésen lesz kamatvágás. (Most tehát nem, csak augusztusban). A londoni elemzők is hasonlót várnak: a HSBC szakértője is valószínűtlennek tartja a mostani kamatcsökkentést, bár hozzáteszi: szeptemberben mindenképpen jelentős inflációcsökkenés várható. Ám - mint mondja - kérdés, hogy addig hány kamatcsökkentésre szánja el magát az MNB. Wike Groenenberg, a Citigroup igazgatója is azt mondta az MTI-nek, hogy a júniusi inflációs adat után kérdéses a júliusi kamatcsökkentés. Groenenberg szerint ugyanakkor az MNB augusztusnál tovább biztosan nem vár, sőt ő továbbra sem zárja ki a júliusi csökkentést sem.

A kérdésben nem igazít el Oblath Gábor jegybanktanácstagnak a tegnapi nyilatkozata sem: a portfolio.hu-n közölt interjú az inflációs adat közzététele előtt készült. Ráadásul Oblath meglehetősen homályosan fogalmaz a kamatmérséklések ügyében (ez egy jegybanki tanácstag esetében persze elvárható. Azt nyilatkozata: egyáltalán nem biztos, hogy ugyanaz lesz a döntés júliusban, mint júniusban volt Majd hozzátette: "személyesen azt gondolom, hogy ha nem érkezik sokkolóan rossz hír, akkor idővel lehet folytatni a megkezdett csökkentést. Az időzítésről és a mértékről azonban nem szeretnék spekulációkba bonyolódni." Azt azonban, hogy ez az inflációs adat mennyire sokkolja a jegybankot, aligha lehet eldönteni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.