Finnugor találkozó, észtek nélkül

Az észt parlament külügyi bizottságának elnöke, a kormánypárti Marko Mihkelson szerint szándékosan nem hívták meg a jövő héten a mordvinföldi Szaranszkban tartandó orosz-finn-magyar csúcstalálkozóra. Vlagyimir Putyin orosz, Tarja Halonen finn államfő és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök találkozójára az apropót a finnugor fesztivál adja, így vetődhetne fel logikusan Toomas Hendrik Ilves észt államfő esetleges részvétele is.

Ismeretes, hogy Putyin és Ilves nincsenek éppen kiegyensúlyozott viszonyban, ahogy országaik között is jelentős a feszültség. Mihkelson éppen ezért felszólította Halonent és Gyurcsányt, ne utazzanak el Szaranszkba, vállaljanak szolidaritást Észtországgal.

Lapunk érdeklődésére Mohácsi István tallinni magyar nagykövet elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban semmilyen észt kormányzati megnyilatkozás nem történt. Daróczi Dávid kormányszóvivő ezt megerősítve azt mondta, hogy a magyar kormányhoz Észtországból semmilyen hivatalos észrevétel vagy kérdés sem érkezett, így nincs is mire válaszolniuk. Más tallinni forrásunk azt mondta, hogy az észt kormány nem karolja fel Mihkelson kezdeményezését, s hivatalosan a jövőben sem fognak megnyilvánulni ebben az ügyben. Hozzátette, hogy az észtek szakértői szinten ott lesznek magán a finnugor fesztiválon. Az Oroszországban élő finnugor népek helyzete egyébként rendre feszültséget okoz a finn-orosz viszonyban is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.