Országvezetés: bizonyítványosztás

A jó országvezetés globális listáján a magyarok az 1996-2006 közötti időszakban viszonylag kedvező minősítést szereztek, a kelet-közép-európai mezőny felső harmadában az észtekkel, szlovénekkel, csehekkel-szlovákokkal egy kategóriában szerepeltek. Összehasonlításként: a magyarok a görögöknél jobb jegyeket szereztek.

Nemcsak a magyarokra, hanem más, a feltörekvő országok kategóriájába sorolt államra nézve is biztató, hogy a jelentés szerzői megállapítják: a korrupció visszaszorításában ezen államok többet tettek, mint sok fejlett ország, amelyekben multinacionális vállalatai töretlenül folytatják a feltörekvő államokban korrupciós tevékenységüket.

Egészében véve a Világbank most közzétett Globális Kormányzati Jellemzők (WGI), a kormányzás minőségét felmérő listáján elsősorban a feltörekvő vagy szegényebb országok jeleskedtek. Régiónkból pozitív példaként Szerbiát és Szlovákiát emelik ki. Ugyanakkor Daniel Kaufmann, a felmérés egyik készítője szerint az 1996-2006-os időszakban egészében véve nem javult lényegesen az országok vezetése, noha a világ jó néhány szegény nemzete meglepő előretörést tanúsított. A negatív példák közé sorolja a jelentés Elefántcsontpartot, Zimbabwét és Venezuelát.

A WGI-jelentés szerzői hat alapelv szerint minősítették a világ államait. 1. Elszámoltathatóság, nyíltság; 2. Politikai stabilitás, jelentős erőszakhullám, terrorizmusjelek nélkül; 3. Hatékony kormány; 4. A kormány szabályozási tevékenysége; 5. Törvényesség; 6. A korrupció visszaszorítása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.