Algériában öngyilkos merényletben tízen meghaltak

Öngyilkos merénylet következtében tíz katona vesztette életét szerdán a délkelet-algériai Lahdaríjában - közölték biztonsági tisztségviselők. Az APS algériai hivatalos hírügynökség jelentése szerint a merényletet robbanóanyaggal megrakott teherautóval követték el.

Biztonsági források és szemtanúk előzőleg arról számoltak be, hogy a gépjármű nagy sebességgel hajtott az Algírtól 120 kilométerre keletre lévő település laktanyájának bejárata felé, majd a volán mögött ülő öngyilkos merénylő a levegőbe repítette az autót, legkevesebb nyolc embert magával rántva a halálba. Két katona a lahdaríjai kórházban halt bele súlyos sérüléseibe.

A robbantásban további 35 személy megsebesült, akiket a közeli kórházakba szállítottak. A nagy erejű detonáció több környező épületet is súlyosan megrongált. A merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai szárnya, az Iszlám Magreb al-Kaida Szervezete vállalta magára - közölte az al-Dzsazíra arab hírtelevízió részletek ismertetése nélkül.

Algériában legutóbb április 11-én hajtottak végre a mostanihoz hasonlóan véres merényleteket: akkor a fővárosban két detonáció 30 személy életét oltotta ki, mintegy kétszázat pedig megsebesített. Az egyik támadást a kormányzati palota közelében, míg a másikat egy külvárosi rendőrőrs ellen hajtották végre. Az idén megszaporodtak és súlyosabbá váltak az erőszakcselekmények Algériában. Megfigyelők annak tulajdonítják ezt a fejleményt, hogy az ország legerősebb kormányellenes fegyveres szervezete, az Ima és Harc Szalafista Csoportja - amely felvette az Iszlám Magreb al-Kaida Szervezete nevet - elmélyítette kapcsolatait az al-Kaida terrorhálózattal. Az áprilisi merényleteket is ez a csoport vállalta.

A szerdai kamikaze-akció hat nappal azt követően történt, hogy július 5-én, az észak-afrikai ország függetlenségének napján Abdel-Azíz Buteflika államelnök kíméletlen harcot hirdetett azok ellen a bűnözők és terroristák ellen, akik visszautasítják a kormány nemzeti egység megteremtését célzó felhívását és az algériai nép esküdt ellenségei.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.