A Fidesz hétpontos javaslata a párt- és kampányfinanszírozásra

Hétpontos javaslatot készített a Fidesz a párt- és kampányfinanszírozás átalakítására, amelyben többek között a fizetett politikai hirdetések és a kampánycsend megszüntetését is kezdeményezik - jelentette be Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő szerdán.

A hét pontból álló javaslatot az őszi parlamenti ülésszak kezdetén nyújtják be az Országgyűlésnek és azt szeretnék, ha az új szabályok már a Fidesz kezdeményezte népszavazás idején érvényben lennének - mondta Nyitrai Zsolt, aki felkérte a parlamenti pártokat, hogy támogassák a kezdeményezéseket.

"Olcsóbb és több demokrácia": a politikus szerint ezt akarják elérni javaslataikkal, amelyekkel csökkentenék a kampányok kiadásait. Mint mondta, általános társadalmi elvárás, hogy ne emelkedjen a pártok állami támogatása és a kampányköltség.

Elmondta: javasolják, hogy legyenek egységesek az önkormányzati, az országgyűlési, és európai parlamenti választásokra, illetve és népszavazásra vonatkozó szabályok, a költségkeretre vonatkozóan is.

A Fidesz kezdeményezi azt is, hogy szűnjenek meg a politikai reklámok, amelyekkel jelentős mértékben csökkennének a kampánykiadások, és a Fidesz szerint erősödnének a demokratikus alapjogok is, hiszen fizetett politikai hirdetések nélkül felértékelődik a választópolgárok közvetlen tájékoztatásának, a vitaműsoroknak és fórumoknak a jelentősége. Hozzátette: amennyiben ez megtörténik, akkor meg kell alkotni a közvetlen politikai  tájékoztatásról szóló törvényt.    

Nyitrai Zsolt az MTI kérdésre azt mondta: nem támogatják, hogy emelkedjen a képviselőnkénti egy millió forintos keret, amelyet országgyűlési választási kampányra jelenleg fordítani lehet, szerinte, ha a kikerülnek a rendszerből a fizetett politikai hirdetések, akkor ez az összeg elegendő.

A Fidesz azt is javasolja, hogy legyen átlátható a kampányfinanszírozás, vezessék be a kampányszámla intézményét, amelyet utólagosan az Állami Számvevőszék vizsgálhatna. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy közpénzből ne legyen pártkampány, így kampányidőszakban tiltanák a kormányzati hirdetéseket, tájékoztató  kiadványokat. Ehhez kapcsolódik az a fideszes javaslat, miszerint választások időszakában a kormánytagok nem kampányolhatnak közpénzen, megtiltanák nekik az autó- és telefonhasználat elszámolását, vagy rendezvények, kiadványok finanszírozását.

Az ellenzéki párt a kampánycsend eltörlését is szeretné elérni, nemzetközi példákra hivatkozva, mert álláspontja szerint a kampánycsend nem demokratikus garancia, és az erre vonatkozó szabályokat betű szerint egyik jelölő szervezet vagy párt sem tartotta be maradéktalanul.

A hétpontos javaslat a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló 1989-es törvényt és a választási eljárásról szóló 1997-es jogszabályt módosítaná, és új törvény megalkotását is kezdeményezi.

Nyitrai Zsolt közölte: a párt- és kampányfinanszírozás  megváltoztatása mellett a választási eljárásról szóló törvény átfogó vizsgálatát is szükségesnek tartják annak érdekében, hogy a választás állami-igazgatási költségeit csökkenti lehessen. Mint mondta, az erről szóló fideszes javaslatot hamarosan nyilvánosságra hozzák.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.