Negyven évet kaptak a 2005-ös londoni merénylet-kísérletek megtervezői

Egyenként 40 évi, életfogytiglannal felérő börtönbüntetésre ítélt szerdán egy londoni bíróság négy férfit, akiket azzal vádoltak, hogy 2005. július 21-én öngyilkos merényleteket akartak végrehajtani a londoni tömegközlekedésben az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat parancsára.

Az akciókra alig két héttel a több mint ötven halálos áldozatot követelő londoni merényletek után került volna sor. A célpont három metrószerelvény és egy autóbusz volt.

A bíró szerint, ha az előkészített robbanószerkezetek működésbe léptek volna, "legalább ötvenen vesztették volna életüket, több száz lett volna a sebesültek száma és további ezrek élete ment volna örökre tönkre, függetlenül attól, hogy keresztények, muszlimok, zsidók, hinduk, vagy más vallásúak."

A bíró emlékeztetett arra, hogy a mind a július 7-i, mind a július 21-ei merényletek, illetve merényletkísérletek mögött az al-Kaida állt.

Muktah Szaid Ibrahimot, Jaszin Haszán Omárt, Ramzi Mohammedet és Huszein Oszmánt hétfőn találta bűnösnek a törvényszék, a vád ellenük gyilkosságot célzó összeesküvés volt. Két további vádlott ügyét újratárgyalják.

Valamennyi vádlott tagadta bűnösségét, azzal védekeztek, hogy a robbanószerkezetek nem voltak élesek, és csupán az iraki háború ellen akartak tiltakozni. A rendőrség, az ügyészség és a tudományos tesztek azonban bebizonyították, hogy éles szerkezetek voltak, de azt nem tudták megállapítani, hogy miért nem működtek.

A július 21-ei összeesküvés résztvevői, ellentétben a két héttel korábbi elkövetőkkel, akik közül hárman nagy-britanniai születésűek voltak, Afrika szarván fekvő országokból jöttek. Többen már megkapták a brit állampolgárságot, mások menekültstátusszal rendelkeztek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.