Hazatalált a Tour

Az idei Tour de France negyedik napján végre Franciaországba ért a mezőny. (Most tekintsünk el attól a néhány, csupán logisztikailag indokolt kilométertől, amelyet hétfőn Dunkerque-től a belga határig teljesítettek a kerekesek.) A "klasszikus" időkben az országhatárokon kívül nem rendeztek szakaszt, elvégre nem véletlenül volt a verseny neve az, ami.

Jó ideje azonban már nemzetközivé vált az esemény: a leggyakrabban a szomszédos országokba, Belgiumba, Németországba, Luxemburgba, Svájcba, Spanyolországba és Olaszországba kirándult a verseny, de megfordult Hollandiában és Írországban is. Az idén történetesen Londonból indult a Tour, két angliai nap után a hétfő a belgák ünnepe volt, és csak kedden - a waregemi rajtot követően - érkezett meg a társaság az idei első franciaországi célállomásra, Compiegne-be. A táv 236,5 kilométer volt, a versenyzők sík terepen tekertek: a legjelentősebb "bukkanót" egy 171 méteres dombocska jelentette.

Némi izgalom előzte meg a déli rajtot, ugyanis a reggeli órákban hat csapat ötvenhárom kerekesét látogatta meg előzetes bejelentés nélkül a verseny orvosi stábja; a váratlan vizit apropója természetesen doppingellenőrzés volt. A negyedik etapnak 187-en vágtak neki: Thomas Vaitkus hüvelykujját törte a hétfői bukás során, ezért már akkor feladta a Tourt, mielőtt az igazán elkezdődött volna. Két francia, Nicolas Vogondy és Matthieu Ladagnous igen gyorsan megszökött a mezőnytől. Lelkes tekeréssel, kétórányi küszködés után majdnem tizennégy perces előnyre tettek szert, aztán a táv felénél a különbség nyolc percre csökkent, hogy kicsivel később ismét tíz perc fölé nőjön. Az iram nem volt izomszaggató, a második és a harmadik óra átlagsebessége alig haladta meg a harminc kilométer per órát. Pedig tizenhat fokos, napsütéses időben, azaz ideálisnak mondható körülmények között pedáloztak.

Negyed négy körül meghitt pillanatokat élt át a mezőny: áthaladt Fontaine-au-Bois-n, a Tour-nagyfőnök Jean-Marie Leblanc szülőfaluján... Meglehet, a meghatottság lassította a szökevényeket, mindenesetre alig fél óra alatt ötpercnyi előnyt vesztettek. Aztán vagy a zöm nem forszírozta a további nyomulást, vagy Vogondy és Ladagnous kapott új erőre, mindenesetre hosszú ideig nem változott a helyzet, a két versenyző öt perc fölött tartotta a különbséget.

Aztán hetven kilométerrel a cél előtt a mezőny komolyan nekilendült, a maga küldetését letudó két sportembert előbb a belga Willems és a francia Auge érte utol, majd - 500 méterrel a cél előtt! - a zöm is. Tömeghajrá végén az összetettben élen álló svájci Fabian Cancellara nyerte a szakaszt.

Az etap élmezőnye: 1. Cancellara, 2. Zabel (német), 3. Napolitano (olasz).

Az összetett versenyben: 1. Cancellara, 2. Klöden (német), 3. Millar (brit).

Micsoda hajrá!
Micsoda hajrá!
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.