Egy honatya bilincsben

Lengyel Zoltán fideszes képviselő kedd hajnalban feljelentette a vasárnap éjszaka vele szemben intézkedő rendőröket, akik állítása szerint bántalmazták, megbilincselték, és egy órán át fogva tartották az I. kerületi kapitányságon.

Lengyel Zoltán, Fejér megye 6. számú választókerületének fideszes képviselője kedden a "tetthelyen", azaz az I. kerületi Alagút utca és Váralja út találkozásánál tartott tájékoztatóján bejelentette: hajnali háromnegyed háromkor a rendőrség 24 órán át elérhető Teve utcai ügyfélszolgálatán feljelentette a vasárnap este őt bántalmazó rendőröket.

A BRFK hétfőn még hallgatott, kedden azonban már közleményben kelt járőrei védelmére, akik az ellenzéki honatya szerint az intézkedéskor nem viselték az azonosító jelvényüket, bántalmazták, kirángatták a kocsijából, a földre teperték, fojtogatták, ütötték és rugdosták, majd - mentelmi jogát semmibe véve - közel egy órán keresztül fogva tartották.

A rendőrség internetes oldalán olvasható közlemény szerint a képviselő egy parlamenti parkolási engedéllyel akarta igazolni magát. Más irat nem volt nála. A probléma abból keletkezett, hogy Lengyel - a rendőrök szerint - még a nevét sem volt hajlandó elárulni. Azt mondta: ha megmondaná a nevét, le kellene mondania a mentelmi jogáról. Mindeközben többször obszcén kifejezésekkel illette őket.

Lengyel tagadja, hogy az őt igazoltató rendőröket megütötte volna. Szerinte passzív ellenállást tanúsított az eljárás során, ami azt jelenti, hogy "kimerevítette magát", hogy ne tudják betuszkolni a rendőrautóba, és amikor a rendőrkapitányságra kísérték be, "akkor sem működött együtt" a rendőrökkel. A politikus feljelentésében az MTI beszámolója szerint az áll: úgy emlékszik, háromszor került földre a bilincselés során, és 30-szor megütötték vagy megrúgták a rendőrök.

A rendőrök szerint - akik már hétfő délelőtt feljelentették Lengyelt hivatalos személy elleni erőszakért - a képviselő az Alagút utcában, majd a kapitányságon is többször a földre vetette magát, anélkül, hogy bárki is bántotta volna, és azt kiabálta: "Jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak benneteket."

Lengyel kedden azt mondta: a kapitányságon véletlenül esett el (a rendőrség épületében biztonsági kamera működik, amely rögzítette az eseményeket), az utcán ellenben (ahol nincs kamera) a rendőrök terítették le, miközben ütlegelték. Sérüléseiről (amelyeket szintén megmutatott az újságíróknak) az eset után látleletet vetetett fel a János kórházban.

A rendőrség szerint a képviselő a kapitányságon is szándékosan vetette magát a földre, és úgy tett, mintha elájult volna.

A kapitányságra egyébként gyalogosan kísérték be, közben Lengyel - a rendőrség közleménye szerint - folyamatosan azt kiabálta: "Országgyűlési képviselő vagyok, bántalmaznak a rendőrök."

A honatya iratait egy hölgy vitte be a rendőrségre. Azután rögtön el is engedték. A BRFK közleménye szerint a hölgy elnézést kért a rendőröktől "az igazoltatott - azaz Lengyel képviselő - viselkedéséért". Névtelenséget kérő rendőrségi források szerint Lengyelnek egyébként szűkebb hazájában, Fejér megyében is voltak már afférjai a közlekedési rendőrökkel.

Lengyel tagadta, hogy az intézkedés előtt nagy sebességgel hajtott ki az Alagútból, s azt is, hogy a rendőri intézkedés közben el akart volna hajtani a helyszínről, veszélyeztetve ezzel a vele szemben intézkedő rendőrök testi épségét.

Az ügyészségre egyelőre csak a rendőrök feljelentése érkezett meg. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Népszabadságnak azt mondta: a csatolt rendőri jelentések és más dokumentumok alapján az ügyészség elrendelte a nyomozást.

Lengyelt azonban csak akkor hallgathatják ki gyanúsítottként, ha előtte a parlament felfüggeszti a képviselő mentelmi jogát.

Arról, hogy Lengyel feljelentése nyomán - ami egyébként a rendőrségnek benyújtott példányon a Bejelentés címet viseli, de a rendőrség feljelentésként értékelte és akként kezelte - melyik ügyészi szervezet fog nyomozni, várhatóan napokon belül a Fővárosi Főügyészség fog dönteni.

Látlelet készült a sérülésekről
Látlelet készült a sérülésekről
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.