Értékek elszánt megmentője

Nem kell aggódni, Melinda hercegné jól van, nemrégiben kedvelt színárnyalatába, rózsaszínbe öltözve ünnepelte 87. születésnapját Kismartonban, az ősi Esterházy-kastélyban, ahová néhány éve Zürichből átköltözött. Vendége hozzánk, magyarokhoz szintén közel áll, ráadásul ő is születésnapos: Festetics Antal, a Hortobágy és a magyarországi nemzeti parkok szerelmese, a göttingeni egyetem vadbiológiai tanszékének professzora éppen 70 esztendős.

Esterházy - született Ottrubay - Melinda hercegné, Pál özvegye, Ausztria egyik legnagyobb vagyonának birtokosa. Burgenland jótevőjének "hazatérése" ugyan sokáig tartott, ám a kicsiny osztrák tartomány lakosai elnézték a hosszas távolmaradást, amelyet egyébként rendszeres burgenlandi látogatások tarkítottak.

Az Esterházy hercegek történetét Burgenlandban mindenki ismeri. Tudják, hogy a korábban jelentéktelen nemesi család a XVII. századtól a Habsburgok törökellenes harcának hű segítője volt, I. Lipót császár ezért adományozta I. Esterházy Pálnak (Magyarország nádorának) a hercegi címet. Művészetpártolásuk máig érezteti hatását; Kismartonban muzsikált és komponált harminc éven át Josef Haydn, a hercegek pedig jó ízléssel vásárolták a II. Miklós által alapított galériába a műkincseket, gyűjtötték a könyveket. Az időnként politikai szerepvállalással is járó felemelkedésnek a Monarchia bukása vetett véget, az első világháború után cseh és horvátországi birtokok vesztek el, a magyarországi 128 hektárt a második világháború után államosították.

A dinasztia 12. hercege, Pál, 1944-ben, egy budapesti légópincében ismeri meg Ottrubay Melindát, az Operaház primabalerináját, akit két év múlva feleségül vesz. Melinda hercegnének már nem sok jut a fejedelmi életből, férjét 1948-ban, a Mindszenty-perben koholt vádak alapján elítélik, s mivel a magát mindig magyarnak valló család sarja külső segítséget nem hajlandó elfogadni, börtönélete egészen 1956-ig tart. A gyermektelen házaspár Nyugatra menekül, csak rövid időre állnak meg Kismartonban, mert Pál herceg meggyőződéses royalistaként nem bízik a már független Osztrák Köztársaságban. Inkább Zürichben telepednek le, ám éles pengeváltások következnek: a bécsi kormány több ezer hektár birtok eladására kényszeríti őket. Pál herceg 1989-ben bekövetkezett haláláig nem békült ki az osztrák hatóságokkal, hiába igyekezett felesége enyhíteni az ellentéteket.

A herceg halálakor 15 milliárd schilling értékűre - 1,3 milliárd euróra - becsült vagyonát Melinda hercegné örökölte. Mai népszerűségét azzal alapozta meg, hogy nem adta el a birtokokat - amelyek egyébként Burgenland tizedét teszik ki -, hanem annak egyben tartása mellett döntött, s kezdettől fogva a történelmi és kulturális emlékek megőrzésén fáradozott. A vagyonhoz huszonegy kastély, 60 gazdaság, 414 falu, 350 ezer hektárnyi erdőterület tartozik, nem beszélve a Fertő tó jelentős részéről. A hercegné érdeme a tartományi kormánnyal kötött megállapodás, amely szerint a várak és kastélyok ugyan Esterházy-tulajdonban maradtak, de jelképes díj (egy schilling) ellenében a tartomány bérli kulturális célokra. Ez teszi lehetővé a Haydn-fesztiválokat, a St. Margarethen-i Operafesztivált, ennek köszönhetőek a fraknói, halbturni és kismartoni kastély állandó és időszakos kiállításai. A hercegné hosszabb távon gondolkodott, 1994-től három alapítványba vitte át a vagyont: egyfelől védve azt a családi viszályoktól, másrészt biztosítva a kulturális örökség megóvását.

Jóval később, 2001-ben alakult az Esterházy Betriebe gazdasági társulás, amely a nagyvonalú mecenatúra pénzügyi alapjait hivatott megteremteni. Melinda egy fiatal, dinamikus szakemberre bízta az irányítását, a kiválasztott Ottrubay István - Melinda unokaöccse - lett, aki azóta bizonyított. A gazdaság szépen gyarapszik, s a tartomány vezetésével tető alá hozott megállapodások biztosítják a fejlődést. Júniusban tették közzé, miként korszerűsítik - a műemlék teljes megtartása mellett - a kismartoni kastélyt és annak parkját, miközben Fraknón már második éve működik az ősgaléria.

S hogy miért kellene Melinda miatt aggódni? A hercegné visszavonultan él - ezt tette egyébként Zürichben is -, az ügyek intézését öt éve átadta, idős kora pedig feljogosítja, hogy megválogassa, kivel találkozzék. Még a családi nevet viselők is gyakran kosarat kapnak. Elterjedt, hogy az unokaöcs Ottrubay fogságban tartja a hercegnét, a vagyonra szemet vetve bábként mozgatja, tehát nagy baj van. A vádak azonban nem igazolódtak be, a születésnapos fotó is tanúsítja: az idős hölgy vidáman cseveg - akivel persze van miről.

Esterházy Melinda hercegné, Burgenland úrnője 87. születésnapját ünnepli Festetics Antal társaságában. Az osztrák tartomány kulturális és történelmi értékek megőrzésének egész sorát  köszönheti neki
Esterházy Melinda hercegné, Burgenland úrnője 87. születésnapját ünnepli Festetics Antal társaságában. Az osztrák tartomány kulturális és történelmi értékek megőrzésének egész sorát köszönheti neki
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.