Ukrajna gáztározót biztosít Magyarország számára

Közvetlenül az ukrán-magyar határ mentén biztosíthatunk egy olyan területet, amely nagy mennyiségű gáz tárolására alkalmas Magyarország számára - mondta Viktor Juscsenko ukrán államfő kedden Budapesten azt követően, hogy tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Az ukrán elnök a sajtóértekezleten hozzátette: Nyugat-Ukrajnában harmincmilliárd köbméter gáz tárolására alkalmas területet tudnak rendelkezésre bocsátani.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a szakértői munka már zajlik egy egymilliárd köbméteres föld alatti gáztározó építéséről Ukrajna területén Magyarország számára, emellett pedig tárgyalnak gázvezeték-tranzitkapacitás biztosításáról egy Magyarországon megépítendő gázerőmű számára.

Magyarország érdeklődését fejezte ki húsz megawattnál kisebb kapacitású vízierőművek építése iránt a Felső-Tisza vidékén - fűzte hozzá a miniszterelnök. Az energiaszállítás biztonságos működésének garantálása mindkét ország érdeke - húzta alá Gyurcsány Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna kezdeményezi-e a hosszú távú villamosenergia-szerződések felülvizsgálat, tekintettel arra, hogy az abban rögzített árak nem tükrözik a piaci viszonyokat, Viktor Juscsenko azt mondta: a jövőben bármi bekövetkezhet, de a legfontosabb kérdés a műszaki rendszer modernizálása.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Magyarország stratégiai partnere Ukrajnának, a kétoldalú kapcsolatokat pedig újra meg kell tölteni tartalommal.

Gyurcsány Ferenc szerint az elmúlt egy évben a két ország újra felfedezte egymást. Hozzátette: ennek jegyében három hét múlva Munkácson ismét találkozik az ukrán elnökkel.

A keddi megbeszélésen az energetikai kérdések mellett szó volt a két ország közötti határátkelők fejlesztéséről, a közlekedési folyosók kiépítéséről, a kisebbségek helyzetéről és az oktatási együttműködésről is.

Az ukrán elnök kétnapos állami látogatásra érkezett kedden Magyarországra. A magyar államfővel és a miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után Viktor Juscsenko találkozik az Országgyűlés elnökével, este pedig Sólyom László díszvacsorát ad tiszteletére. Az ukrán államfő szerdán felavatja a Tarasz Sevcsenko XIX. századi ukrán költő budapesti emlékművét, megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén, majd ellátogat a dunaújvárosi Dunaferr üzembe, amelynek tulajdonosa az ukrán Donbassz Ipari Szövetség.

Elsődleges az Adria és a Barátság összekapcsolása

Elsődleges feladat az Adria és a Barátság kőolajvezeték összekapcsolása - hangsúlyozta Viktor Juscsenko ukrán elnök kedden Budapesten a Széchenyi Tudományos Társaság rendezvényén elmondott beszédében.

Az Adria és a Barátság kőolajvezeték integrációja elsődleges fontosságú gazdasági projekt számunkra, úgy gondoljuk: e projekt megvalósításának nincs politikai akadálya - hangsúlyozta Viktor Juscsenko. Az ukrán elnök stratégiai célnak nevezte a nyugat-európai és az ukrán villamosenergia-hálózat összekapcsolását is.

A villamosenergia-termeléssel kapcsolatban Viktor Juscsenko leszögezte: Ukrajnában az áramtermelést olyan reaktorokban végzik, amelyek a legmodernebb biztonsági rendszerekkel vannak felszerelve.

Kedd esti beszédében is kiemelte az ukrán elnök azt, hogy országa hatvanmilliárd köbméter befogadóképességű gáztározóval rendelkezik, amelyből Magyarország számára is biztosítana kapacitást.

Az államfő rámutatott, hogy Ukrajna stabil makrogazdasági adatokkal rendelkezik: tavaly nyolc százalékkal nőtt a GDP, egyszámjegyű volt az infláció és évente egymillió új munkahely jön létre.

Ukrajnáé a világ egyik legnagyobb gázszállító hálózata, a több mint 35 ezer kilométer hosszú rendszerhez 13 földalatti gáztározó is csatlakozik - sorolta az adatokat Juscsenko. Az ország területén évente 120-130 milliárd köbméter orosz gáz áramlik át. Magyarország mintegy 12 milliárd köbméter gázt kap Ukrajnától (ebből belföldön összesen nyolcmilliárdot hasznosít), kőolajból pedig több mint hétmillió tonna érkezik. Magyarország az ukrán villamos energia legnagyobb importőre: a burstini energiakomplexumból hárommilliárd kilowattóra mennyiséget hasznosít.

Az energetikai együttműködéseket a márciusban aláírt magyar-ukrán cselekvési terv is tartalmazza.

Az MTI-nek az elnöki látogatás előtt nyilatkozó szakértők rámutattak: Magyarország alapvető érdeke, hogy átlátható viszonyok legyenek az ukrán energiatovábbításban, ez azonban sokkal nagyobb kérdés annál, minthogy egy magyar-ukrán fórumon megoldás szülessen róla. Az egyik probléma, hogy az energiatovábbítást az ukrán oligarchák tartják ellenőrzésük alatt, a másik, hogy a rendszerek nagyon rossz technikai állapotban vannak, a felújításukra pedig nincs pénz - mutattak rá az elemzők

(forrás: MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.