2050-re megduplázódhat Afrika lakossága

Egy német alapítvány számításai szerint 2050-re több mint kétszeresére nőhet Afrika most 965 milliós lakossága, s akár a kétmilliárdot is meghaladhatja a fekete kontinens lakóinak száma. 

A számításokat egy német alapítvány hozta nyilvánosságra a világnépesség napja előtt egy nappal, kedden. A Deutsche Stiftung Weltbevölkerung kutatói szerint minden évben 78 millióval több ember él a Földön, ma mintegy 6,7 milliárdnyian vagyunk. Ez a szám azonban 2050-re 9,2 milliárd körül lehet.

"A legjelentősebb népességnövekedés a jövőben a fejlődő országokat jellemzi majd" - mondta Jörg Maas, az alapítvány vezetője. Míg a fejlett országok lakossága 1,25 milliárd körül stagnál, a fejlődő országok népessége 2050-re 7,95 milliárdra nőhet a mostani 5,45 milliárdról. Különösen magas emelkedés várható Afrikában.

"A születési ráta csökkenéséhez és az életszínvonal emelkedéséhez több támogatást kell nyújtani a fejlődő államok családprogramjaihoz" - fűzte hozzá Maas. 2,9 milliárd euróval 200 millió nő fogamzásszabályozását lehetne megoldani, ezzel pedig lassítani lehetne a népesség növekedését.

A világnépesség napja alkalmából Heidemarie Wieczorek-Zeul német fejlesztési miniszter a nők információhoz való hozzájutását, a felvilágosítást, és az egészségmegőrzést említette olyan tényezőként, amelyen komolyan lehetne javítani. Ehhez azonban a férfiak részvételére is szükség van - mondta a miniszterasszony. Éppen ezért idén a világnap a "Férfiak mint partner" címet viseli.

A fejődő országokban minden erőfeszítés ellenére évente mintegy félmillió nő hal meg szülés közben, vagy a nem megfelelően végzett terhesség megszakítás miatt.
(MTI)

Gyerekek Nairobi Mukuru kwa Njenga nyomornegyedében
Gyerekek Nairobi Mukuru kwa Njenga nyomornegyedében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.