Teljesen ellentmondó nyilatkozatok Lengyel Zoltán esetéről

Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával elrendelték a nyomozást a fideszes országgyűlési képviselővel, Lengyel Zoltánnal szemben tett feljelentés ügyében, de ő is feljelentést tett, és tagadta, hogy megütötte volna az őt vasárnap igazoltató, majd előállító rendőröket.

Lengyel állítása szerint vasárnap éjjel 11 óra körül állította meg autóját három rendőr az Alagút utcánál, akik a képviselő elmondása szerint nem viseltek azonosító számot, vagy legalábbis nem volt látható, mert mindhármójukon láthatósági mellény volt.

A honatyánál nem voltak papírok, ezért telefonon kérte egyik közeli hozzátartozóját, hogy vigye a helyszínre az iratait.

Kedden az igazoltatás helyszínén, az Alagút Krisztina téri kijáratnál újságíróknak elmondta: ragaszkodott ahhoz, hogy addig nem közli adatait, amíg a rendőrök nem igazolják magukat, ők azonban ezt állítása szerint nem tették meg, hanem kirángatták autójából, letépték kezéről fémszíjas óráját, földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. Lengyel Zoltán ott tudta magát igazolni az időközben odaérkező hozzátartozója által bevitt útlevelével.

Lengyel Zoltán ellen az I. kerületi rendőrkapitány tett feljelentést hivatalos személy elleni erőszak miatt, mert a rendőrség szerint megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő egyik rendőrt. Ebben az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség elrendelte a nyomozást.

A fideszes képviselő tagadta, hogy az őt igazoltató rendőröket megütötte volna. Mint mondta, passzív ellenállást tanúsított, sőt ő maga szenvedett sérüléseket a kezén, lábán és a hátán, amelyekről a János Kórházban látleletet is készítettek, miután kiengedték az I. kerületi kapitányságról.

Ezt a látleletet csatolta feljelentéséhez, amelyet hajnalban tett a történtek miatt az ORFK 24 órás ügyeletén. Ez a feljelentés még nem érkezett meg az ügyészségre.

A rendőrség és a fideszes honatya nyilatkozatai a történtekről több ponton ellentmondóak, így a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint a képviselővel szembeni rendőri fellépés, a testi kényszer alkalmazása arányos volt, és ezt támasztja alá az orvosi látlelet is, míg a képviselő arról számolt be, hogy a rendőrök földre teperték, fojtogatták, és többször megütötték, megrúgták.

A rendőrség szerint Lengyel Zoltán a kapitányságon a földre vetette magát, majd úgy tett, mintha elájult volna, ezzel szemben a képviselő azt mondta, a rendőrségen már olyan rossz állapotban volt, hogy összeesett, néhány másodpercig a földön feküdt, majd felkelt, ezután bezártak a fogdába, ahová beengedték hozzá az időközben kiérkezett mentőápolót, mert továbbra is rosszul volt.

Szintén ellentmondásos, hogy a rendőrség állítása szerint a fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogára hivatkozott, és azért nem akarta megmondani nevét, mert akkor le kellene mondania erről, Lengyel Zoltán viszont ezt cáfolta, és azt mondta, ő maga javasolta a rendőröknek, hogy miután megmutatják az azonosító jelvényüket, írjanak papírt arról, hogy lemond a mentelmi jogáról.

Lengyel szintén cáfolta azt a rendőrségi állítást, miszerint gyorsan hajtott volna, illetve, hogy autója motorját felbőgette és el akart volna menekülni a helyszínről. Lengyel szerint kb. negyvennel hajtott ki az Alagútból, és nem is nagyon tudná felbőgetni kocsija motorját, mert nem mechanikus váltó van benne.

A BRFK közleményében ezzel szemben az áll, hogy amikor a rendőrök észlelték, hogy a kocsi motorja felbőg, megpróbálták megakadályozni, hogy a férfi a helyszínről elmeneküljön, dulakodás alakult ki közöttük, ekkor ütötte meg Lengyel a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt.

Míg a rendőrség szerint a képviselőt haladéktalanul elengedték, amikor hozzátartozója a kapitányságra bevitte a kért iratokat, Lengyel azt mondta, hogy a rendőrségen közel két órán át tartották fogva, még akkor is, amikor élettársa már bevitte a papírjait.

Lengyel érdekes állításnak nevezte, hogy obszcén szavakkal illette volna az őt igazoltató a rendőröket. A rendőrség közleménye szerint ugyanis képviselő olyan obszcén szavakkal illette a rendőröket, amelyek nem tartoznak egy átlagos intézkedés szótárába, majd a férfi a kényszerintézkedés során azt kiabálta, "jól jönnek majd a sérülések, kirúgatlak titeket".

(MTI)

Lengyel Zoltán
Lengyel Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.