Tét nélkül: helyre, befutóra

Rejtélyes körülmények között romlott el vasárnap a Kincsem parkban a fogadásokat rögzítő ausztrál szoftver. A malőr minden idők legsikeresebbnek ígérkező Magyar Derbyjét árnyékolta be.

A hatodik futamban, a francia ügetőlovak versenyén még minden rendben volt: a 180 éves magyar lósport tiszteletére ideszállított és futtatott lovakra Európa-szerte lehetett fogadni, a fogadók a legnagyobb francia fogadási irodánál 820 ezer euró értékben helyezték el tétjeiket. Ezután következett a 85. Magyar Derby, ami a hároméves lovak pályafutásának legjelentősebb futama. A 2400 méteres, klasszikus gyeppályás futamban a mének 57, a kancák pedig 55 és fél kilogrammot visznek a hátukon. A 11 millió forint összdíjazású futam iránt nagy volt az érdeklődés, a vasárnapi versenyre 8-10 ezren látogattak ki (a szoftver a csúcsfogadásokat nem bírhatta, az öszszeesküvés-elmélet hívei szerint azonban elvágtak egy vezetéket).

1780-ban Angliában Lord Derby

furcsa fogadást kötött ellenlábasával: a győztesé a trófea, viszont a vesztesről nevezik el az akkor alapított versenyt. Derby lova vesztett. Gróf Széchenyi István kezdeményezésére 180 évvel ezelőtt rendeztek először lóversenyt hazánkban. Az 1870-es években lépett pályára Kincsem, a csodakanca, aki 54 nagy versenyt nyert egyhuzamban. A Kisbér nevű ló az egyetlen magyar telivér, aki a világ leghíresebb galoppfutamán, az Epsom Derbyn is diadalt aratott. Magyarországon Alagon rendezték az első Magyar Derbyt 1921-ben. Vatinius nyert Nagy Gézával a nyergében.
A 7. futam előtt váratlanul meghibásodott a számítógépes rendszer, s a Magyar Derbyre már nem lehetett fogadni. Jókora zúgolódás lett belőle, hiszen a fogadók nem tudtak élni avval a lehetőséggel, hogy ezerforintos belépőjükből 400 forintot "lefogadjanak". A szerkesztőségünkbe telefonáló fogadók ehhez még azt is hozzátették: nekik gyanús ez a meghibásodás.

 

- Valóban volt egy sajnálatos műszaki hiba - kommentálta lapunknak a vasárnapi, jókora veszteséggel járó "bakit" a Magyar Lóverseny Kft. ügyvezető igazgatója, Farkas Ferenc. - Miután nem sikerült az elavult ausztrál szoftver hibáját kiküszöbölnünk, tájékoztattuk a fogadókat, hogy a kétszer kétszáz forintos kedvezményt átvihetik a következő versenyre. Vagy pedig visszafizetjük a pénzt.

Az ügyvezető reagált azokra a kifogásokra is, amelyek arra vonatkoztak, hogy a VIP-vendégeket külön légkondicionált helyiségben fogadták, a magyar lótulajdonosokat pedig beterelték egy fülledt sátorba.

- Aki ezt sérelmezi, enyhén szólva udvariatlan - fogalmazott Farkas Ferenc. - A hazai tulajdonosokat ugyanolyan ellátásban részesítettük, mint a 180 éves magyar lósport tiszteletére ideérkezett külföldi vagy hazai protokollvendégeket. A világ számos pontján a tulajdonosoknak súlyos összegeket kellene azért fizetniük, hogy a VIP-sátorban megjelenhessenek. Mi a pálya legszebb részén, szemben a céllal fölállított sátorban saját költségünkre fejenként tízezer forintért láttuk őket vendégül. Ott nézhették óriás kivetítőn a versenyt. Kétszázhetven tulajt nem tudtunk volna egyszerre ellátni.

A Magyar Derbyt (és a vele járó kék szalagot) egyébként a Szindikátus istálló ménje, Saldenzar nyerte a lengyel Piotr Krowiczkivel a nyergében. Mögötte I have a dream és Tanger futott be a második, illetve a harmadik helyre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.