A Tele2 eladta magyarországi érdekeltségét

A Tele2 AB svéd távközlési konszern hétfőn bejelentette, hogy eladta magyarországi vonalas szolgáltatását a HTCC-nek (Hungarian Telephone and Cable Corp.) A svéd társaság mintegy 40 millió svéd korona (mintegy 1 milliárd forint) bevételhez jut az eladás révén.

A HTCC hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a Tele2 Magyarország Kft. vállalati értéken kalkulált vételára négymillió euró, de ez a tranzakció lezárásakor módosulhat  a Tele2 Magyarország nettó hitelállományától és működő tőke nagyságától függően. Az ügyletet a magyar versenyhatóság jóváhagyása után véglegesítik - közölték.

A Tele2 átalakítási tervének megfelelően távozik Magyarországról és tevékenysége középpontjába azokat a piacokat állítja, amelyeken pozíciói erősebbek és kedvezőbb a jövedelmezősége - közölte a Tele2 AB. A svéd távközlési cég közlése szerint 2007 május végén a Tele2 Magyarország mintegy 490 ezer vonalas telefonfelhasználót szolgált ki. 2006-ban a Tele2 Magyarország árbevétele 374 millió svéd koronának (mintegy 10 milliárd forint), EBITDA vesztesége pedig 31 millió koronának (837 millió forint)  megfelelő összegű  volt.

A HTCC az akvizícióval és a HTCC magyarországi érdekeltségeinek átalakításával kapcsolatban a versenyhivatali jóváhagyásig nem kíván további információt adni - mondta Imre Loránd Balázs, a HTCC kommunikációs irodájának munkatársa az MTI kérdésére válaszolva.

Martin Lea, a HTCC elnök-vezérigazgatója közölte: az ügylettel ".... tovább erősítjük pozíciónkat a magyarországi vezetékes telekommunikációs piacon. Relatíve kicsi második legnagyobb szolgáltató vagyunk, így ügyfélbázisunk növelése elengedhetetlen ahhoz, hogy tovább tudjuk fejleszteni szolgáltatásportfoliónkat..."

A HTCC júniusban jelentette be, hogy a jövő év elején zárja le teljesen a csoport integrációs folyamatát, amelynek célja az, hogy szolgáltatásait egyetlen márkanév alatt kínálja vásárlóinak. A HTCC áprilisban kapta meg a magyar és a romániai versenyfelügyeleti hatóságok jóváhagyását az Invitel Távközlési Szolgáltató Zrt. felvásárlására. Ezt követően a már HTCC tulajdonban lévő Invitel, illetve a korábban megszerzett Hungarotel, illetve  PanTel társaságok egyesültek.

A New York-i tőzsdén jegyzett HTCC cégcsoport az Invitel, a Pantel és a Hungarotel tulajdonosaként összesen 700 ezer előfizetőnek nyújt hang-, adat- és internet szolgáltatást, és jelentős erőt képvisel a közép- és kelet-európai nagykereskedelmi távközlési piacon.

A piacot nem lepte meg a tranzakció, amellyel az eddig is legjelentősebb alternatív szolgáltató tovább erősítheti a versenyt a vezetékes telefonszolgáltatási piacon - vélekednek a szakértők. A Tele2-nek nagy szerepe volt a verseny kialakulásában, és jelentős súlya van a közvetítőválasztásban - mondta az MTI-nek a hírre reagálva Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője.

Az NHH legfrissebb májusi adatai szerint az összes híváskezdeményezésen belül 12,51 százaléknál vették igénybe az előfizetők, a Tele2 által is nyújott közvetítőválasztás szolgáltatást. A mintegy 3,3 millió magyarországi telefon előfizető májusban összesen 710 millió percet telefonált és ebből 89 millió perc volt a közvetítőválasztással létrejött forgalom.

Az NHH szóvivője azt nem árulta el, hogy a közvetítőválasztáson belül a Tele2 mekkora piaci résszel rendelekzik. Közölte ugyanakkor, hogy májusban 824 ezren vették igénybe legalább egyszer a közvetítő szolgáltatót, és a Tele2 közlése szerint májusban 490 ezer felhasználót szolgált ki.

A Tele2 az idei év első negyedévében Közép-és Dél Európában és Magyarországon is gyengébb eredményt ért el. A csoport adózott eredménye 37 millió svéd korona volt az első negyedben (hozzávetőleg 1 milliárd forint) az egy évvel korábbi 263 milliót (7 milliárd forintot) követően. Az árbevétel 49 százalékkal 12,84 milliárd koronára nőtt 12,24 milliárdról, az üzemi eredmény 380 millióra emelkedett 254 millióról. Elemzők 12,73 milliárd korona bevételt és 534 millió korona üzemi eredményt vártak.

A társaságnak elsősorban a közép-európai és a dél-európai érdekeltségei szerepeltek a vártnál rosszabban. Közép-Európában -   ahová Magyarországon kívül Ausztria, Németország és Lengyelország - tartozik a Tele2 veszteséges lett: az üzemi veszteség 18 millió korona volt, egy évvel korábban még 99 millió korona volt a nyereség.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.