Az azeri radarállomás az amerikaiaké lesz

Orosz lapértesülés szerint Azerbajdzsánban egyre hangosabbak azok a hangok, amelyek szerint a kaukázusi ország nem hosszabbítja meg a gabalai radarállomás bérletéről Oroszországgal kötött, 2012-ben lejáró szerződést.

A Nyezaviszimaja Gazeta című centrista elitlapnak Rauf Radzsabov katonai szakértő elmondta, hogy a radarállomás kérdése napirendre kerül a július 9-10-i washingtoni amerikai-azeri tárgyalásokon, ami nyilván nem véletlen. A szakértő szerint Azerbajdzsán nem fogja meghosszabbítani az Oroszországgal kötött bérleti szerződést.

Az elemzők véleménye megoszlik. Többen úgy gondolják, hogy 2012 után a Vlagyimir Putyin orosz elnök rakétavédelmi javaslatainak egyik központi elemét képező azeri radarállomás teljes egészében amerikai kézre kerülhet, ami helyrehozhatatlan károkat okoz Oroszországnak. Mások szerint a radarállomás üzemideje 2012-ig lejár, és így a létesítmény feleslegessé válik.

Vlagyimir Dvorkin tartalékos vezérőrnagy, a Nemzetközi Biztonsági Központ tudományos főmunkatársa a lapnak elmondta, hogy a Gabalába telepített, 1985 óta működő Darjal típusú korai előrejelző radar nemigen avul el 2012-ig. Így nem valószínű, hogy a dél-oroszországi Armavir térségében épülő új, a Darjalhoz hasonló Voronyezs típusú radarállomásnak bármiféle köze lenne a gabalai rendszer üzemidejének lejártához. Dvorkin szerint politikai okai lehetnek az új radarállomás létrehozásának, jelesül az, hogy a rakétatámadást előrejelző orosz rendszer második lépcsőjét képező földi telepítésű, helyhez kötött radarok közül négy külföldön van.

Dvorkin úgy véli, hogy a nemcsak az iráni, pakisztáni, indiai és kínai rakétaindítások előrejelzésére alkalmas, hanem az Eurázsia teljes déli körzetét befogó gabalai radarállomás "túlságosan jó" ahhoz, hogy Oroszország teljes egészében átengedje azt az Egyesült Államoknak. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a gabalai radarállomás nem kompatibilis az amerikai rakétavédelmi rendszerrel, és a rakétapajzs elemeinek tervezett lengyelországi és csehországi telepítésével nem is lesz szükség sem a gabalai, sem az armaviri radarállomásra.

A szakértők szavaiból a Nyezaviszimaja Gazeta arra a következtetésre jutott, hogy tekintettel az armaviri radarállomásra még Gabala teljes elvesztésének esetében sem sérül Oroszország védelmi képessége. "Amúgy 2012 még messze van, a helyzet akár az egyik, akár a másik irányba változhat" - írja az újság. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.