Keresik a meleg felvonulás erőszakoskodóit

A rendőrség keresi azokat, akik szombaton este a Meleg Büszkeség Napján erőszakos cselekményeket követtek el Budapesten - mondta Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára a köztelevízió hétfő reggeli műsorában.

A Nap-kelte vendégeként megszólaló államtitkár elismerte, hogy bár erős volt a rendőri jelenlét a szombati felvonulás idején a budapesti utcákon, nem sikerült "tökéletesen megakadályozni" az erőszakos cselekedeteket. Ugyanakkor azt a meggyőződését hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények elkövetőit megtalálják majd, és azok megkapják méltó büntetésüket. Kondorosi Ferenc szerint részint a jóhiszemű naivitás, részint a Magyarországon jelenleg uralkodó jogfilozófia a magyarázata annak, hogy nehéz az utcai erőszakos események ellen hatékonyan fellépni. "Még mindig egy kicsit naivak, jóhiszeműek vagyunk, nem gondoljuk, hogy honfitársaink ilyen példátlan, ostoba erőszakot képesek elkövetni pusztán azért, mert valaki másként gondolkodik" - mondta.

Kitért arra, hogy a mai magyar demokrácia új demokrácia, a rendszerváltás idején - akkor érthető és indokolt okokból - rendkívül liberális szellemű törvények születtek, amelyek nagyobb teret engednek az egyén autonóm törekvéseinek az államérdekkel szemben. Emlékeztetett arra is, hogy az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a véleményt annak értéktartalmára való tekintet nélkül védeni kell.

Felhívta figyelmet ugyanakkor arra, hogy ma a világban mindenütt az erős állam igénye kerül előtérbe, és ennek az erős államnak elsősorban a biztonságot kell szavatolnia. A feladat most az, hogy meg kell találni azt a kényes egyensúlyt, amely biztosítja, hogy az erős állam igénye ne járjon együtt az alapjogok szűkítésével. Az Alkotmánybíróság - szavai szerint - "gyönyörű ítéletének, gyönyörű üzenetének" ma is zsinórmértékül kell szolgálnia, de nagyon pontosan ki kell dolgozni azokat a korlátozásokat, amelyeket a társadalom elvisel.

Az európai jogfejlődés ma már keresi a vélemények értéktartalmát, és az alapjogok közül az emberi méltóság védelmét kell az első helyre helyezni, annak minden következményével együtt. Kondorosi Ferenc nyomatékkal hangsúlyozta: ha nincs társadalmi összefogás az erőszak, a rasszizmus, az idegengyűlölet ellen, "a legtökéletesebb összezáró jog" sem képes megoldani ezeket a problémákat. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.