A Föld zöldtánca

Alig 14 fok a júliusi szombat délutánon, zuhogó esővel, csontig hatoló erős széllel súlyosbítva - Hamburgban, a Live Earth koncertsorozat németországi helyszínén a 35 ezer fős publikum a saját bőrén érezhette a klímaváltozás hatásait.

Berlin

A klímára azért nemcsak panaszkodni lehet. Ízlése, méghozzá nem akármilyen van, hiszen a nemzetközi pop- és rockzene krémje lépett fel július 7-én azon a 24 órás és hat kontinenst átívelő koncertmaratonon, amelyen olyan nevek énekeltek az ökológia védelmében, mint Madonna, Shakira, a Red Hot Chili Peppers, a Duran Duran, a Metallica, Bon Jovi vagy a The Police.

Az Afrika megsegítésére szervezett Live Aid jótékonysági koncertek is világra szóló médiaeseménynek számítottak, az Al Gore volt amerikai alelnök nevével fémjelzett Live Earth azonban globális "zöld" rockfesztivállá tette 2007. július 7-ét. A "07. 07. 07." néven is emlegetett eseménysorozat minden rekordot megdöntött: a kilenc koncerten 150 előadó és banda lépett fel, s a zene - a televíziós és rádióközvetítéseknek, valamint az internetnek köszönhetően - több mint kétmilliárd embert ért el és mozgatott meg. A bevételek és az előadók gázsija Gore környezetvédő alapjába kerülnek.

Az ökobuli - európai idő szerint hajnali háromkor - Sydney-ben kezdődött, majd következett Tokió, Sanghaj, Hamburg, London, Johannesburg, Washington, New York és az egyedüli ingyenes koncertnek helyt adó Rio de Janeiro. Volt még egy nem is olyan kicsi meglepetés: a Rothera nevű antarktiszi kutatóállomáson a papíron amatőr együttes, az öt fiatal kutatóból álló Nunatak igazán profi módon nyomta a rockot.

A stadionokban és a tévéképernyőkön rövid klipeket játszottak be: az energiapazarló és ezzel az ózonréteget is károsító "főbűnösök" közé tartozik a Dubaiban felépített sivatagi síparadicsom. A "világ környezetvédő lelkiismeretévé" előlépett, "jó amerikainak" tekintett Gore hét helyszínen videoüzenetben, Washingtonban és New Yorkban személyesen léphetett a színpadra, hogy elmondhassa, a klímaválság globális probléma, ami globális megoldást követel. Itt az ideje, hogy összefogással meggyógyítsuk a Földet - hangoztatta a mindenütt nagy ovációval fogadott 59 éves demokrata politikus és környezetvédő aktivista.

Ha már a Gore által gyakran emlegetett kellemetlen igazságoknál tartunk: a Live Earth nem állította meg a Föld felmelegedését, és az ózonlyukat sem csökkentette. Hiába használtak csak biológiailag újra-feldolgozható poharakat és tányérokat, hiába buzdították a nézőket a szervezők a tömegközlekedés használatára, a koncertmaraton nagyon sok energiát emésztett fel és Spiegel.online számításai szerint legalább 110 ezer tonna káros gázzal terhelte meg a környezetet.

A környezetvédő szervezetek közül a Greenpeace üdvözölte a Live Earth pozitív hatását, nevezetesen azt, hogy a bálványozott sztárokon keresztül sikerült a fiatalokhoz közelebb vinni az égető környezetvédelmi problémákat. A korábbi teniszcsillag, a háromszoros wimbledoni győztes Boris Becker a zsúfolásig telt Wembley-ben a német szelektívhulladék-gyűjtést dicsérte, a New York-i Giants Stadiumban hollywoodi sztárok - Leonardo di Caprio, Cameron Diaz, Alec Baldwin és Kevin Bacon - környezettudatos szövegekkel igyekeztek hatni a rajongók lelkiismeretére. Keith Urban countrysztár azt magyarázta, hogy a turnéfelszerelését szállító tizenkét kamion biodízel-üzemű, míg a Ludacris néven futó rapper megfogadta, hogy házát napenergia-felhasználásra fogja átállítani. Állatvédők viszont bírálták, hogy húskészítményeket is árusítottak, szerintük ez olyasmi, mintha a rákellenes rendezvényeken cigarettát árulnának. Többen kifogásolták, hogy a "zöld rock" szponzorai között nagy autógyártók, a Chevrolet és DaimlerChrysler is feltűntek. A Washingtonból New Yorkba vonattal utazó Gore azonban elégedett lehetetett: a koncert zárásaként az 1986 után ismét turnézó The Police egyik legnagyobb slágerével, a Message In A Bottle című számmal milliárdos tételben küldött SOS-t szerteszét a világban.

London: a Pussycat Dolls babái táncolnak a Wembley-stadion színpadán
London: a Pussycat Dolls babái táncolnak a Wembley-stadion színpadán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.