Arrébb tolnák a szélerőművet a Hankook-lakópark kedvéért

Ha kell, akár új helyre költözteti az E.on kulcsi szélerőművét a faluban lakóparkot tervező cég. A településen a dunaújvárosi Hankook gumiabroncsgyár dolgozói számára épül házsor, aminek nem mindenki örül.

Veszprém

A Dunaújvárosi Városi Bíróság soron kívüli nem peres eljárásban, várhatóan a jövő héten dönt arról, hogy megkezdhető-e az aláírásgyűjtés a helyi népszavazás megrendezése érdekében Kulcson, a tervezett Hankook-lakópark építése ellen - tudtuk meg Török Zoltántól, a Fejér megyei település jegyzőjétől.

A nyolctagú kulcsi képviselő-testületben egyetlen képviselő ellenzi a beruházást, a többiek - a támogatók - azzal érvelnek: a település jelentős kompenzációhoz jut, így például új iskolai tornatermet és új faluházat építene a beruházó. A lakóparki beruházás kulcsi ellenzői szerint viszont az itt élők nyugalma ennél többet ér.

A dunaújvárosi Hankook gumiabroncsgyár az 1500 főre tervezett munkáslétszámát csak kelet-magyarországi és a határon túlról toborzott munkavállalókkal tudja hiánytalanul feltölteni. Ezért magyar cégek számára különböző létesítmények megépítésére írt ki pályázatot: a gyár azt tervezi, hogy ezekben közép- és felső vezetőit, valamint betanított munkásait fogja elszállásolni. A dél-koreai cég tízéves tartós bérleti szerződést köt majd az újonnan megépítendő létesítményekre.

A pályázat egyik esélyese a hazai magánszemélyek tulajdonában lévő Hanhome Kft., amely két helyszínen - Dunaújvárosban és Kulcson - építené fel a gumiabroncsgyár által igényelt létesítményeket, csaknem hatmilliárd forintból. Koltai Zsolt, a Hanhome ügyvezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: Dunaújvárosban helyeznék el a 400-600 személyes munkásszállót, míg a Fejér megyei Kulcson egy 10,5 hektáros területen 256 társasházi lakást, 130 sorházat és 15 családi házat alakítanának ki.

Mindez a következő három évben a családtagokkal együtt nagyjából 800 betelepülőt jelentene a 2400 fős Kulcson, ami a beruházás ellenzői szerint alapjaiban felforgatná az üdülőfalu életét. Ráadásul a kiszemelt terület 100-500 méterre található a hat éve működő kulcsi szélerőműtől, ami a tiltakozók szerint kizárja egy lakópark építésének a lehetőségét. Stelczer Balázs, a szélerőművet működtető - az E.on tulajdonában lévő - EMSZET Kft. ügyvezetője érdeklődésünkre azt mondta: jelenleg a széltorony magasságának tízszeres sugarú körén belül - ez Kulcson 870 méteres távolságot jelent - nem építhető új lakóingatlan.

Koltai Zsolt - szintén érvényes rendelkezésre hivatkozva - viszont állítja: nincs jogi akadálya annak, hogy a szélerőműtől százméteres távolságon kívül megépülhessen a lakópark. A Hanhome ennek ellenére tárgyalásokat kezdeményezett az E.on-nal a torony ügyében. Koltai szerint a terület használhatóságát jelentősen növelné, ha elkerülne a helyszínről a széltorony. Közölte azt is: hamarosan üzleti ajánlatot tesznek az energetikai cégnek a szélerőmű megvételére, amit adott esetben új helyre költöztetnének.

Fordulat következik?
Fordulat következik?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.