Nem szűnik meg a bértábla

Nem szűnik meg, de erősen változik a közszolgálati dolgozók fizetését szabályozó illetmény- és bértáblarendszer. Draskovics Tibor szerint az őszi elbocsátások főleg a pedagógusokat érintik.

A táblarendszer megszüntetéséről nincs szó a közszolgálatban, a bértábla kiigazítása viszont szóba került, mert nem ad megfelelő rugalmasságot a munkáltatónak arra, hogy a szolgálati időt nem kizárólagos szempontnak tekintve állapíthassa meg a dolgozó fizetését - mondta lapunknak Draskovics Tibor. A közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli minisztert azért kerestük meg, mert a közszolgálatban dolgozók körében olyan hírek terjedtek el, amelyek szerint szóba került a bértáblák megszüntetése.

A közigazgatás legtetején lévő 800-1000 vezető esetében a mai bértáblarendszer nem képes tükrözni azokat a különbségeket, amelyek a terhelésben, a felelősségben vannak - jelentette ki a miniszter. A munkakör-értékelésen alapuló rendszer viszont visszatükrözi, hogy a dolgozó színvonalasan végzi-e a munkáját, s ha igen, kapja meg az anyagi elismerést. Függetlenül attól, hogy mennyi ideje van szolgálatban. Arra, hogy a teljesítményt miként lehet számolni, részletes módszer van.

"Hiszek abban, hogy a teljesítményértékelésnek az intézmények, a szervezetek és az egyes dolgozók szintjén is helye van. Ehhez persze olyan célokat kell kitűzni, amelyekkel az érintettek azonosulni tudnak, olyan mérési módszereket kell alkalmazni, amelyekben megbíznak. A fokozatosság azonban elengedhetetlen, hogy megszokják" - tette hozzá.

Draskovics Tibor igyekezett eloszlatni azt a félreértést, hogy őszszel újabb jelentős létszámleépítés kezdődhet a közintézményeknél. Azt mondta: a kormány elfogadott egy létszámcsökkentési menetrendet, amely tavaly elsősorban a minisztériumokra fókuszált, idén pedig a tárcák alá rendelt intézményrendszerre. Az egyes miniszterek felelőssége, hogy az elbocsátást milyen ütemezéssel hajtják végre. Az idei költségvetés azonban a csökkenő létszámok figyelembevételével készült - mondta Draskovics, hangsúlyozva: nincs új döntés ebben az ügyben. Akkor sem, ha egyes, főként önkormányzati intézmények szeptemberre halasztották az elbocsátásokat. Leginkább a pedagógusok számíthatnak elbocsátásra a kötelező óraszám emelése miatt - tette hozzá.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.