Zuschlag-szálak - elvágva

Egyetlen olyan alapítvány vagy egyesület sem tartozik már a Gyermek- és Ifjúsági Konferenciához (GYIK), amely kapcsolatba hozható a Zuschlag-üggyel - erről Pongrácz Gábor, a legnagyobb ifjúsági ernyőszervezet, a GYIK elnökségi tagja nyilatkozott lapunknak. A kérdés annak kapcsán vetődött fel, hogy a szociális minisztérium június 26-án közzétett rendelete lehetővé tette a GYIK számára is, hogy tagokat delegálhasson a százmilliós források felett rendelkező és pályázati pénzosztó Gyermek- és Ifjúsági Alapprogram tanácsába, illetve a Regionális Ifjúsági Tanácsokba.

A GYIK 2003. december 7-én 278 szervezet részvételével alakult. A hírek szerint olyan egyesületek, illetve alapítványok is jelen voltak a megalakuláskor, amelyekről a múlt héten derült ki: nem a törvényes előírás szerint használták fel a pályázatokon elnyert milliókat. Zuschlag János volt MSZP-képviselőt és hat társát különösen nagy kárt okozó, 50 milliós csalással gyanúsítják.

A tárca rendelete nyomán egyébként a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elveszíti a delegálási jogát. Ezt a tárca részéről azzal indokolták, hogy a "HÖOK civil szervezetből közhatalmi jogosítványokkal is rendelkező köztestületté vált". A Nagycsaládosok Országos Egyesülete, az Országos Gyermek- és Ifjúsági Parlament, a Magyar Gyermek- és Ifjúsági Tanács sem delegálhat a jövőben közvetlenül, viszont ezek a szervezetek a GYIK-hoz tartoznak - tudatta lapunk érdeklődésére a szociális tárca. (Cs. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.