Horn Gyulát ünnepelték

Göncz Árpád államfő jelenlétével, Mihail Gorbacsov és Hans Dietrich Genscher pedig igen meleg szavakkal tüntette ki Horn Gyulát a 75. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

Jeles közönség gyűlt össze Horn Gyula 75. születésnapjának megünneplésére tegnap kora este a Budavári Palotában: a volt miniszterelnök "vasfüggönybontó" társai közül eljött Hans Dietrich Genscher, az NSZK volt külügyminisztere és Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára. Ott volt szinte a teljes szocialista frakció, és sok közismert személyiség: Sas József színigazgató például Tóth András egykori titokügyi államtitkár asztalánál ült, Dobrev Klárától pedig a televíziós Juszt László kapott puszit. Főként a baloldal és a holdudvara ünnepelte Horn Gyulát, a kormánykoalíció másik pártja alig képviseltette magát. Kitüntette viszont jelenlétével az eseményt Göncz Árpád volt köztársasági elnök, aki hosszan beszélgetett is Hornnal. Csatlakozott hozzájuk a miniszterelnöki pár is. Horn nemsokára félrevonta Gyurcsány Ferencet. A jelenlegi és a volt miniszterelnök kisvártatva az SZKP volt főtitkárát, Mihail Gorbacsovot fogta közre.

Az ünnepeltet elsőként Lendvai Ildikó köszöntötte, Kedves Gyulának szólítva őt. Hiszen - indokolta a formalitások elhagyását Lendvai - úgy emlegetik az ország ezernyi településén, ahol megfordul, hogy "Itt járt a Gyula". És bizony, ha Horn frakcióülésen szólásra emelkedik, Lendvai Ildikó is azt gondolja, hogy "Jézusom, a Gyula!" Mert Horn Gyulának - jelentette ki Lendvai Ildikó - nincs szüksége arra, hogy bármilyen címet, rangot viseljen, ő minden pozíció nélkül is Horn Gyula. Az MSZP frakcióvezetője szerint, ha Horn növény lenne, akkor nem szegfűként és nem is kaktuszként létezne, hanem mély gyökerű, erős faként, amely magasabbra nő azoknál, akik nyesegetni próbálják. Ha állat lenne, igazi nagyvad volna a politika erdejében, amelyik nagyon tud várni, és nagyon tud mozdulni, ha kell, mert jobban érzi a veszélyeket és a lehetőségeket, mint bárki más. Ha pedig tárgy lenne, akkor valószínűleg olló, hiszen ő vágta ki Magyarországot a béklyóiból - mondta Lendvai. Majd az emlékezés tett egy politikai vargabetűt, amikor Lendvai arról kezdett beszélni, hogy van, akinek Paulus, azaz Szent Pál még ma is Saulus. (A kegyetlen adószedő, aki megtért a damaszkuszi úton - a szerk.) Márpedig úgy tűnik - állította Lendvai -, hogy egyes magyar tradíciók nem változnak, tehát továbbra is marad a dac, Ugocsa non coronant. Bár a frakcióvezető nem mondta ki, egyértelműen arra célzott, hogy Sólyom László megtagadta Horn Gyula kitüntetését. De Magyarország pontosan érti és tiszteli a teljesítményt, mi pedig - mondta Lendvai Ildikó - nem tudjuk nem szeretni ezt a rettenetesen makacs embert, aki egyik interjújában arról beszélt, hogy amikor a Bokros-csomag bevezetésekor megkérdezte Surányi Györgyöt: muszáj? A jegybankelnök azt válaszolta, muszáj, főnök. Mi pedig most mondjuk azt - zárta beszédét Lendvai -, hogy most is muszáj folytatnod, muszáj csinálnod, mert szükségünk van rád - főnök.

Az OTP kitünteti a volt miniszterelnököt

Az OTP Bank rendkívüli tájékoztatást tett közzé tegnap a Budapesti Értéktőzsde honlapján, amelyben bejelenti: Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, egyetértésben a bank legfelső vezetésével, a bank által adományozható legmagasabb elismerésben, Fáy András-díjban részesíti Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából. A közlemény kiemeli, hogy Horn Gyula 1994 és 1998 között miniszterelnökként a szakmai közvélemény jelentős részének ellenvéleményével szemben következetesen támogatta az OTP Bank privatizációs stratégiáját. Horn személyes döntésének jelentős szerepe van abban, hogy megvalósulhatott az a privatizációs modell, amellyel mára az OTP Bank a volt szocialista országok egykori állami pénzintézetei közül egyedüliként független maradt, és valószínűleg a legnagyobb üzleti sikertörténetet írhatta az elmúlt évtizedben Kelet-Európában.

Mihail Gorbacsov szerint meg kellene adni azoknak az embereknek az elismerést, akik ,56 nehéz krízise után előbb élhető és fejlődő országot próbáltak létrehozni, később pedig demokratikus irányba próbálták terelni azt. Az ő erőfeszítéseik nélkül sok minden nem lenne úgy Európában, ahogy most van. Horn Gyula - szögezte le Gorbacsov - becsületes ember, aki mindig képes volt kiállni azért, amit igaznak és jónak tartott.

Nagyvad a politika erdejében
Nagyvad a politika erdejében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.