Óriáscégek kötelezettségvállalása

Több mint 150 nagyvállalat, köztük az Airbus, a Coca-Cola és az IKEA, kötelezte magát önként arra, hogy csökkenti a tevékenységük során keletkezett szén-dioxid-kibocsátást.

Az óriáscégek egyben felszólították a kormányokat, hogy tegyenek többet a vészjósló éghajlati változások enyhítéséért.

A Novartis és a Pfizer gyógyszergyárak, az Anglo American és a Rio Tinto bányavállalat-csoport, valamint a világ vezető luxuscikkgyártója, az LVMH egyaránt megtalálható a 153 gazdasági társaság között, amely hatékonyabb energiafelhasználásra tett ígéretet.

A világ vezető környezetvédelmi szakemberei üdvözölték a nagyvállalatok megállapodását, miszerint gyakorlati lépéseket tesznek a globális felmelegedéshez való hozzájárulások mérséklésére, jóllehet kötelező célértékeket nem tűztek ki.

Achim Steiner, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának főigazgatója elismerte, hogy a cégeknek időbe telhet, amíg csatlakoznak az éghajlatváltozással foglalkozó konvencióhoz és a kiotói jegyzőkönyvhöz készült útmutatón (Caring for Climate) alapuló kezdeményezéshez. A dokumentumot tanulmányozásra néhány hónapja szétosztották a Global Compact ENSZ-program valamennyi részvevője között. A programot 2000-ben indította útjára a világszervezet azzal a céllal, hogy előmozdítsa az üzleti világban a munkakörülmények javítását, az emberi jogok és a környezetvédelem ügyét, valamint a korrupció elleni harcot. A programhoz, amelynek éves csúcsértekezlete csütörtökön nyílt meg Genfben, 116 ország négyezer üzleti vezetője csatlakozott.

"A cég, amely aláír egy ilyen megállapodást, valóban meszszemenő kötelezettséget vállal részvényeseivel, a közvéleménnyel és fogyasztóival szemben, nem is beszélve a kormányokról" - mondta Steiner.

A kezdeményezéshez nem csatlakozott óriáscégek között szerepel a UBS és a Credit Suisse bank, a Nike, a Hennes & Mauritz és a Gap ruházatitermék-forgalmazó, a Royal Dutch Shell olajtársaság, a BHP Billiton bányavállalat-csoport és a Starbucks kávéházlánc.

Környezetszennyező gyár Toronto közelében
Környezetszennyező gyár Toronto közelében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.