Brüsszel perre viheti a magyar termékdíjtörvényt

Kötelességszegési eljárást indított pénteken az EU hazánkkal szemben az italtermékek csomagolására vonatkozó termékdíjtörvény miatt. Brüsszel már 2005 októberében figyelmeztető levelet küldött ezzel kapcsolatban, miután az Italdobozgyártók Európai Szövetsége bepanaszolta a jogszabályt, azt állítva: az főleg a sörösdobozok gyártóira nézve hátrányos.

Brüsszel most azért emelt kifogást, mert úgy látja: a jelenlegi rendszer a más EU-tagállamokból származó termékeket hátrányosan különbözteti meg. Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem tesz megfelelő lépéseket, az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet - figyelmeztetett a bizottság, rámutatva: támogatja ugyan a környezetvédelmi szempontok érvényesítését a csomagolás adóztatásában, de csak akkor, ha ez nem jelenti a külföldi termékek diszkriminációját.

Lapunkat a környezetvédelmi tárcánál úgy tájékoztatták: a minisztérium pénteken kapta meg a brüsszeli állásfoglalást tartalmazó dokumentumot, jelenleg annak lefordítása zajlik, a legkorábbi válaszreakció a jövő hét elejére várható. Információink szerint a tárca illetékeseit meglepte, hogy az Európai Bizottság a jogszabály tartalmával kapcsolatban érdemi kifogást fogalmazott meg, a magyar álláspont ugyanis eddig arra épült, hogy a törvény alapvetően versenysemleges, és azt csak formai okok (az elfogadás során az uniós egyeztetés mellőzése) miatt bírálják Brüsszelben.

Magyarország egyébként a napokban környezetvédelmi kérdésekben további kritikákat is kapott az EU-tól: a madárvédelmi területek kijelölésének elhúzódása, illetve az energiahatékonysági stratégia megfogalmazásának késedelme miatt is magyarázkodnunk kell az uniós hatóságok előtt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.