A brit merényletkísérlet ausztrál szálát vizsgálják

A nagy-britanniai autós merényletsorozattal összefüggő dokumentumokat foglaltak le két ausztráliai kórházban. A dél-nyugati Perth és Kalgoorlie kórházaiból a rendőrök számítógépeket és telefonokat is elvittek.

A hatóságoknak az tűnt fel, hogy egy indiai származású orvos, Mohammed Hanif egy útra szóló repülőjegyet váltott Indiába. A brisbane-i repülőterén vették őrizetbe. Kiderült, hogy rokona a glasgow-i gyanúsítottnak és bátyjának, akiket Liverpoolban tartoztattak le. Egy terrorelhárító csoport hallgatja ki a Scotland Yard nyomozójával kiegészülve.

Az ausztrál rendőrök négy újabb orvost vettek őrizetbe, majd engedtek szabadon, akik kapcsolatban álltak a brisbane-i repülőtéren elfogott orvossal. - Mindannyian bevándorlók voltak, ugyanolyan nemzetiségűek, mint a korábban kihallgatottak - mondta az ausztrál szövetségi rendőrség vezetője, Mick Keelty. - Ezek az emberek nem feltétlenül gyanúsítottak, de valamennyien dolgoztak a brit állami egészségügyben - tette hozza Keelty. A nyomozók most a glasgow-i gyanúsított körüli hálózatot próbálják felderíteni. Kafil Ahmedet, aki a múlt hét szombaton lelocsolta magát olajjal, majd a glasgow-i repülőtér épületébe vezette terepjáróját, 90 százalékos égési sérüléssel kezelik. Ahmed és testvére többször is jelentkezett orvosnak Nyugat-Ausztráliában, de visszautasították őket.

A The Times szerint már az első nap egyértelmű volt: a támadások mögött az al-Kaida áll. Az újság szerint az al-Kaida egyik iraki vezetője áprilisban azt üzente a bagdadi anglikán egyházközösségnek: "Nagy-Britanniában azok fognak ölni, akik most gyógyítanak".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.