Gyurcsány Hornnak: "Ne légy bizonytalan, Magyarország szeret téged"

Horn Gyula "időtálló teljesítményét" méltatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a volt kormányfő 75. születésnapja alkalmából rendezett pénteki budapesti ünnepségen, ahol több külföldi politikus is felszólalt. Gyurcsány Ferenc szerint Horn Gyuláé fantasztikus élet, viselni kell az ünneplést, mint ahogy ő viselte az élet terheit.

Úgy fogalmazott, szüleink egész korosztályában ott van az a küzdelem, ami az ő küzdelme volt. Hozzátette: mindaz a vita, ami most van körülötte, nem Horn Gyula vitája, hanem generációk vitája.

A miniszterelnök szerint 1956-ban egy ország kereste a kiutat történelmünk bezártságából, és az egész nemzet felteszi ma is a kérdést, hogy az út járható volt-e. Ugyanakkor - mint mondta - él ebben az országban sok millió ember, akinek ez volt az élete, akik egy percig nem ingadoztak, hogy egy szabad, gazdag Magyarországot teremtenek.

"Nem elég ismerni a történelmet, nem elég tudni az összefüggéseket, érezni is kell az országot" - fogalmazott annak kapcsán, hogy a változtatáshoz erő kellett.

Gyurcsány Ferenc méltatta Horn Gyula érdemeit és véleménye szerint egyáltalán nem volt törvényszerű, hogy 1990-ben a magyar baloldal nem a szociális populizmus útját választotta, amelyet a régióban sokan, hanem modern európai szociáldemokrata utat, a nemzeti progresszió útját. Szerinte jelentős részben Horn Gyulának köszönheti a magyarországi baloldal, hogy "európai és modernizáló" maradt a rendszerváltás után, az MSZP pedig ma a régióban a legerősebb és a legbefolyásosabb baloldali párt.

Horn Gyula egy asztali órát kapott ajándékba, amely a miniszterelnök szerint arra emlékezteti őt, a gyerekeit és az unokáit, hogy "időtálló teljesítmény született, amely beíródott Magyarország, Európa és a magyar baloldal nagykönyvébe".

"Ne légy bizonytalan, Magyarország szeret téged" - mondta a miniszterelnök Horn Gyulának.

Horn Gyula megköszönte az elhangzott méltató szavakat és megjegyezte, azért álmodott a kitüntetéssel.

A születésnapi ünnepségen több külföldi politikus, Hans-Dietrich Genscher volt német külügyminiszter és Mihail Gorbacsov volt szovjet államfő is felszólalt.

Genscher úgy fogalmazott: néha nem árt, ha kívülről jött ember mondja el, hogy miért lehet büszke egy ország a fiára. Szavai szerint "a világnak elakadt a lélegzete",amikor Horn Gyuláék átvágták a magyar-osztrák határon szögesdrótot, amit akkor már hosszú ideje, nagyon sokan vártak.

"Mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy egy nagy történelmi személyiség és egy kis nép nagyon bátor tettével van dolgunk" - fűzte hozzá.

"Mi lenne a világgal, ha nem lennének olyan személyiségek, mint Horn Gyula vagy Mihail Gorbacsov" - tette fel a kérdést.

Mihail Gorbacsov hangsúlyozta: Horn Gyula is azok közé az emberek közé tartozik, akik mindig kiálltak az igazukért.

Beszédében kitért arra, hogy mindig megkérdezték tőle: ő engedte-e meg a szögesdrót átvágását Horn Gyulának annak idején. "Nem kellett hozzá tőlünk engedély, pontosan tudta, hogy ennek eljött az ideje" - mondta Mihail Gorbacsov.

Mihail Gorbacsov szerint a magyarok büszkék lehetnek az elmúlt időszakban elért eredményekre, és ezekben szerepe van Horn Gyulának is.

Az egykori szovjet államfő beszédében kitért arra is, hogy véleménye szerint Magyarországon még nem értékelték megfelelően Kádár János történelmi szerepét.

A Budai Várban, a Nemzeti Galériában rendezett ünnepségre több mint háromszázan kaptak meghívást. Meghívták az egykori Horn-kormány összes tagját, a jelenlegi szocialista parlamenti frakció minden képviselőjét. Megjelent Göncz Árpád volt államfő. A politikusok mellett sok közéleti személyiséget, művészt lehetett látni.

(MTI)

 

Mihail Gorbacsov üdvözli Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából
Mihail Gorbacsov üdvözli Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.