Magyar utas által készített videót mutatott be a BBC a glasgow-i merényletről

Magyar utas által felvett, eddig nem látott részleteket ábrázoló képsorokat mutatott be péntek este a BBC televízió a múlt hétvégi glasgow-i repülőtéri merényletkísérletről.

 A nyugat-skóciai nagyváros nemzetközi repülőtere ellen múlt szombaton kísérelt meg pokolgépes merényletet két orvos - egyikük iraki, másikuk indiai -, akik egy pokolgéppel megrakott Jeep Cherokee terepjáróval próbáltak meg behajtani a légikikötő utascsarnokába. A kocsi fennakadt a bejáraton, és azonnal lángba borult.

Vezetőjét, az indiai Kafil Ahmedet azóta is életveszélyes állapotban, 90 százalékos égési sérülésekkel ápolják abban a helyi kórházban, ahol sértetlenül őrizetbe vett iraki társával együtt dolgozott.

A BBC által bemutatott képsoron, amelyet a filmhez fűzött kommentár szerint egy magyar utazó készített (s a TV2 Magyarországon már csütörtökön sugárzott) - és amely előtt a műsorvezető felhívta a nézők figyelmét, hogy "felkavaróan részletes" képek következnek - látszik, amint a teljesen összeégett, szinte ruhátlan vezetőt a rendőrök közvetlenül a támadás után, a földön húzva, kezét hátrabilincselve vonszolják el az égő kocsitól. A félig eszméletlen Ahmedet az autótól biztonságos távolságra azután a földhöz szorítják.

Társa, az iraki Bilal Talal Abdullah is látszik a felvételen, amint éppen egy szolgálaton kívüli rendőr vezeti el; Abdullah a képsoron az arcába spriccelt könnygáz hatásától szenved.

A felvétel hátterében skót akcentussal beszélő utasok fejezik ki hitetlenkedésüket a terminál bejáratánál álló, hatalmas lángokkal égő terepjáró láttán, miközben folyamatosan szól egyszerre több tűzriasztó is.

Ez az első olyan mozgóképsor, amelyen a két glasgow-i merénylő látszik. Eddig csak egy olyan állókép jelent meg a brit sajtóban, amelyen az égő kocsiból éppen kihúzott vezető ruháját oltja egy tűzoltó egy vízsugárral.

A Jeep belső terében benzinből és háztartási propángáz-palackokból összeállított pokolgép volt, ugyanolyan, amilyenekkel előző nap London zsúfolt belvárosi színházi és szórakozó negyedében, a Piccadilly közelében is megkíséreltek egy robbantássorozatot.

A londoni pokolgépeket, amelyek nagy mennyiségű szöget is tartalmaztak, két Mercedesben helyezték el. Gyújtószerkezetük magva egy-egy mobiltelefon volt, amelyeket brit sajtóértesülések szerint a merénylők többször is hívtak, de a szerkezet nem lépett működésbe.

Nem hivatalos értesülések szerint a pokolgépekkel megrakott két Mercedest ugyanaz a két merénylőjelölt hagyta a londoni helyszíneken, akik másnap öngyilkos merénylettel próbálkoztak a glasgow-i repülőtéren. Amikor be akartak hajtani a terminál belterületére, a rendőrség már üldözte őket, mivel a Scotland Yard állítólag a londoni pokolgépekhez illesztett mobiltelefonok memóriájában megtalálta a nevüket.

A csak nagy szerencsével meghiúsult merényletsorozat után a brit kormány négy napra a legmagasabbra, "kritikusra" emelte a terrorkészültség szintjét, amelyet szerdán enyhítettek; a terrorfenyegetettség hivatalosan megállapított szintje azóta a második legmagasabb, vagyis "súlyos".

A londoni belvárosban, illetve a glasgow-i repülőtéren megkísérelt robbantásos merényletek kapcsán eddig nyolc arab, illetve indiai származású gyanúsítottat vett őrizetbe a brit rendőrség. Mindegyikük a brit állami egészségügy (NHS) kórházaiban dolgozott orvosként vagy labortechnikusként.

Gordon Brown miniszterelnök a héten elrendelte a külföldi orvosok toborzási eljárásának teljes felülvizsgálatát.

A The Times külföldi hírszerzési forrást idéző pénteki értesülése szerint Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője személyesen hagyta jóvá a múlt héten megkísérelt nagy-britanniai merényletsorozatot.

Vádat emeltek az egyik elkövető ellen

A Scotland Yard megerősítette pénteken, hogy az illetékes ügyészség javaslatának megfelelően vádat emeltek a merényletkísérlet egyik elkövetője, az iraki Bilal Talal Abdullah ellen, "robbantások elkövetésére való összeesküvésért". Az ügyészség közölte, hogy a vádemelés összefügg a két londoni merényletkísérletekkel is. A meghiúsult három merénylettel kapcsolatban eddig nyolc embert tartóztattak le. Abdullahot szombat délelőtt vezetik egy londoni büntetőbíróság elé.

(forrás: MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.