Wittner hálás az államfőnek: Horn hordja kommunista kitüntetéseit

Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő, 56-os halálraítélt szerint nem kell felháborodni azon, hogy Horn Gyula nem kap meg egy demokratikus rendszerben alapított kitüntetést, mert nem méltó rá. A politikus erről pénteken nyilatkozott az MTI-nek.

Wittner Mária hangsúlyozta: Horn Gyulának természetesen joga, hogy születésnapját megünnepelje barátaival, "a volt elvtársaival együtt", de azon nem kell felháborodni, hogy egy demokratikus rendszerben alapított kitüntetést nem kap meg, mert nem méltó rá. Az ellenzéki képviselő, 56-os halálraítélt úgy fogalmazott: vegyék ki a Szocialista Hazáért érdemrendeket a múzeumból és "aggassák azokat a mellére".

Wittner Mária köszönetet mondott Sólyom László köztársasági elnöknek, amiért  nem írta alá a Horn Gyula kitüntetésére vonatkozó miniszterelnöki előterjesztést. (Gyurcsány Ferenc azt javasolta, hogy volt miniszterelnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatát kapja meg).

A fideszes politikus reagált Horn Gyula napokban megjelent interjúira is, amelyekben a most 75 éves politikus a tavaly októberi budapesti eseményekkel párhuzamot vonva kifejtette, hogy a karhatalmistáknak "nagyon fontos szerepük volt, sokan ma nem lennének itt, ha mi csődöt mondtunk volna". Horn Gyula azt mondta, hogy a karhatalmisták "közönséges bűnözőkkel" szemben léptek fel, "ennek nem volt köze a szocializmushoz, s ez nem mellékes, hanem olyan feladat volt, amelyet minden körülmények között meg kellett oldani. Ez éppúgy érvényes ma, mint volt akkor. Láttuk tavaly októberben, amikor is köztereken romboltak és gyújtogattak, hogy mi történhet különben".

Wittner Mária ugyanakkor azt mondta: ha az orosz tankok fedezékében érkező karhatalmisták valóban csődöt mondtak volna, ha ők nem lettek volna, akkor 1956 november 5-én hétfőn elkezdődött volna a munka, nem lett volna annyi halott, nem lenne tele a 301-es parcella, nem ment volna világgá 200 ezer magyar, és nem lett volna szükség az 1989-es rendszerváltásra sem.

Az 1956-os halálraítélt szerint nem igaz, hogy köztörvényes bűnözőket engedtek volna ki a börtönből, csak politikai foglyokat engedtek szabadon. Horn Gyula az MTI-nek adott interjújában beszélt arról is, hogy véleménye szerint az 1956-os események kapcsán történelemhamisítás folyik, mert az MSZP-t kivéve a pártok a saját ideológiájukat kapcsolják a történtekhez.

Wittner Mária ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "Nem mi hamisítjuk a történelmet, mi átéltük a történelmet, az ő kezeik által". Azok, akik meghaltak, nem tudnak már szólni, nagyon sok bűn van, amit még nem tártak fel - tette hozzá a politikus, aki jelezte: mivel a hatalom "vérbefojtotta az 1956-os forradalom 50 évfordulóját", ezért 56-os szervezetekkel úgy döntöttek, hogy az idén ünneplik meg az évfordulót.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.