Hova lett a bazsarózsa?

Márciusban a pécsi közgyűlést irányító MSZP-frakció megfogalmazott egy javaslatot, amelyben arra kérte a kormányt, hogy a katonai lokátor ne a Tubesen épüljön meg, hanem a Zengőn. A testület Fidesz-frakciója a voksolás előtt elhagyta az üléstermet.

A polgári oldal azzal indokolta a kivonulást, hogy nem a pécsi közgyűlés kompetenciája Pécsen kívüli helyet keresni a radarnak. A javaslatot az MSZP-SZDSZ többség a Fidesz nélkül is megszavazta. A kormány nem sokkal később a pécsi közgyűlés javaslatát elutasította.

Azóta eltelt három és fél hónap, s immár pécsi fideszes is arra kérné a kormányt: vigye a radart a Zengőre. De Blasio Antonio, a párt európai parlamenti képviselője kérte erre levélben Szekeres Imre honvédelmi minisztert, s ezt a kérést De Blasio pécsi párttársai is - a velük való beszélgetések alapján - magukénak érzik, bár egységes határozatot nem hoztak erről.

De Blasio Antonio kérése szemben áll a fideszesek három év óta követett stratégiájával. Emlékezetes, hogy amikor - 2004 elején - a zengői lokátor építése elkezdődött volna, a környezetvédők fellázadtak a beruházás ellen. A tiltakozók egyik fő érve az volt, hogy a radarhoz tervezett út veszélyezteti a hegy védett növényének, a bánáti bazsarózsának a termőhelyét. A kormány meghátrált, és a HM akkortól a Tubesre tervezte a lokátort. Hogy ez így történt, abban nagy szerepe volt a polgári pártok tagjainak és a hozzájuk kötődő közéleti személyiségeknek. A Zengő védelmében elsőként és markánsan hallatta hangját Illés Zoltán. a Fidesz környezetvédelmi ügyekben jártas politikusa. Sőt, a Fidesz által államfői székbe voksolt Sólyom László köztársasági elnök annak idején látványosan felzarándokolt a Zengőre. Lenkovics Barnabás - akit a Fidesz ajánlott az ombudsmani posztra - jogi munícióval látta el a hegy védőit.

A pécsi Fidesz ezek után valószínűleg nem foglalhat állást úgy: vissza a radart az eredeti helyére! Ráadásul: a baranyai szocialisták azt gyanították: nem azért védik jobbról a Zengőt, mert a hegyért aggódnak, hanem azért, hogy megnehezítsék az MSZP-SZDSZ-kormány dolgát. Ha most a pécsi Fidesz egységesen kiáll amellett, hogy a Zengőn épüljön meg a radar, akkor a szocialisták bizonyítottnak látják a gyanújukat.

Amúgy De Blasio Antonio egyszerű érvekkel indokolta meg, hogy a radarnak mért jobb a Zengőn: az objektum megépítése és üzemeltetése ott a legolcsóbb. Persze ezt mindig tudtuk, hisz a HM szakértői hangsúlyozták: a Zengő a régió legmagasabb pontja, így ott alacsonyabb torony kell, mint a Tubesen. De Blasio azt is megemlítette, hogy a Zengőn a radar megépíthető a bánáti bazsarózsa veszélyeztetése nélkül. Ezt is tudtuk, hisz ehhez elegendő, ha a már meglévő erdészeti úton viszik fel a torony anyagát, ez az út nem megy át a bazsarózsa termőterületén.

Szekeres Imre állítólag még nem olvasta De Blasio levelét, de kijelentette: a Zengőn a radart nem lehet megépíteni, merthogy a magyar közvélemény ezt elutasítja. A pécsiek válaszul azt kérdezik, hogy mitől erősebb a Zengőt védő közvélemény, mint a Tubes mellett kiálló? Annak idején a Zengőn százan-kétszázan demonstráltak, viszont a Tubes okán megrendezett népszavazáson - amely az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt - 39 ezren utasították el a radartelepítést. A pécsiek azt mondják: úgy látszik, a 39 ezer tiltakozó kevesebb, mint a kétszáz, ha utóbbiakat támogatja az államfő.

Egyébként Szekeres Imre reagálása senkit se lepett meg Pécsen. Ha ugyanis a HM visszavinné a radart a Zengőre, akkor azzal a tárca elismerné, hogy a Tubesre telepítés mellett nem szól semmi. Legfeljebb egy kormánydöntés. Na, meg egy alku, aminek tartalmát kívülálló valószínűleg soha nem tudhatja meg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.