A kórház nem felelős Ódor Ervin haláláért

Egymillió forintos bírságot kell fizetnie a Fővárosi Szent Margit Kórháznak, mert adminisztratív hiányosságokat vétett Ódor Ervin kezelése során. Az özvegy elégedetlen a vizsgálattal, amely nem állapított meg orvosszakmai hibát.

Befejezte az Egészségbiztosítási Felügyelet az Ódor Ervin büntetőjogász halálának körülményeivel kapcsolatos vizsgálatát. Kovácsy Zsombor elnök lapunknak elmondta: nem találtak ok-okozati összefüggést a beteg kezelése és halála között, az viszont bizonyítható, hogy hanyagul jártak el az intézmény dolgozói, amikor nem vették figyelembe Ódor Ervin gyógyszerallergiáját. De nem emiatt romlott az állapota. A felügyelet adminisztratív hiányosságokat is talált, ezért szabta ki az egymilliós büntetést.

Május közepén számoltunk be arról, hogy Ódor Ervin hetvenéves büntetőjogász egy nem túl kockázatos műtét után három héttel meghalt a kórházban. Özvegye a nyilvánossághoz fordult. Ódor Ervinné ma is állítja, férje nem kapott elég gondos kezelést.

Szerinte a kórház felelőtlen volt, amikor a beavatkozásra befektette a férjét, mert akkor az intézménynek már nem volt szakmai jogosítványa a műtét elvégzésére. Az özvegy panasszal fordult az Egészségbiztosítási Felügyelethez is. A vizsgálat eredményét nem fogadja el. Lapunknak azt nyilatkozta: érthetetlennek tartja, hogy nem találtak szakmai hibát, és egyszerűen elfogadták az ÁNTSZ vizsgálatát, amely arra sem tért ki, hogy miként végezhettek az orvosok sebészeti tevékenységet, miután hivatalosan már napokkal korábban megszűnt erre a jogosítványuk. Az ÁNTSZ, állítja, azt sem vizsgálta, hogy hány napos intenzív kezelésre lett volna szükség, miként arra sem tért ki, hogy mi okozhatta a műtét után a szeptikus állapotot. Az sem derült ki, hogy tettek-e valamit a fertőzés megszüntetése érdekében.

Kovácsy Zsombor, a felügyelet elnöke szerint a vizsgálat alapos volt. Orvosszakmai kérdésekben általában a szakfelügyeleti módszertani központhoz fordulnak, ezért működnek együtt az ÁNTSZ-szel. Az elnök közölte: kérhetnének véleményt további szakértőktől, ám azután már nehezen tudnák eldönteni, hogy melyiket vegyék figyelembe a vizsgálat szempontjából. Eddig ugyanis nemigen fordult elő, hogy a panaszos nem fogadta el a vizsgálatuk eredményét. Fellebbezésre nincs mód. Ódor Ervinné már csak bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.