Magán-sugárterápia

Egy magánberuházásnak köszönhetően kevesebbet kell várakozniuk a betegeknek a legkorszerűbb kezelésre - ígérik Miskolcon. A sugárterápiás központba milliárdokat fektetett egy külső befektető. Ez az első ilyen eset Magyarországon.

Tegnap egy lineáris gyorsítóval, illetve CT szimulátorral gazdagodott a miskolci megyei kórház Sugárterápiás és Klinikai Onkológiai Intézete. Januártól még egy ilyen eszközt kap az intézmény. Az így megduplázódott, jövőre pedig háromszorosára bővülő terápiás kapacitás nem került pénzbe a kórháznak és az önkormányzatnak sem: magánbefektető biztosította ugyanis a fejlesztéshez szükséges 2,5 milliárd forintot. Magyarországon most először fektetett be külső cég terápiás, az egészségbiztosító által fizetett gyógyító ellátásba. (Korábban diagnosztikai berendezéseket vásárolt, illetve működtetett privát tőke az egészségügyben.) A jobb ellátás csak a biztosítónak kerül többe - havonta mintegy hatvanmillió forintba. Ennyivel bővül ugyanis a kórház sugárkezelésekre kapott kerete.

Grevorján András, a befektető MedCenter kft. projektfelelőse szerint elsőként azt nézték, hol van komoly igény az eszközre. Ilyen helyet nem volt nehéz találni, hisz míg Nyugat-Európában 200-250 ezer emberre jut egy ilyen berendezés, az észak-magyarországi régióban 1,3 millióra jutott eddig egyetlen, tízéves sugárkészülék. A három orvos vezette vállalkozás szerint, ha kellőképpen ismertté válik a centrum, és igénybe veszik azok, akiknek szükségük van a szolgáltatásaira, megtérül a pénzük.

Csiba Gábor, a miskolci kórház főigazgatója szerint az eddigi, nemritkán hathetes várólistát a szűkös kapacitás is okozta. A legjobb megoldás - tette hozzá - az lett volna, ha a fenntartó odaadja a 2,5 milliárd forintot, s gondoskodik az új gépekről. De erre nem volt pénz. Így találták meg a külső befektetőt.

- A területi átrendeződéssel már 15-20 százalékkal nőtt a betegforgalom, de legalább még ekkora növekedésre számítunk, ha valóban gyorsabban, szervezettebb körülmények között látjuk majd el a betegeket az ország egyik legnagyobb és legmodernebb központjában - mondja a főigazgató.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.